Vezi cum au strâns peste 40 de milioane de euro într-un singur an miliardarii gălăţeni Humă şi Mantu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Humă
Mihai Humă

Ascensiunea averilor celor doi oameni de afaceri gălăţeni care au intrat anul acesta, braţ la braţ, în Topul Fobes 500 miliardari - Spiru Mantu şi Mihai Humă - impresionează. Anul trecut, topul se oprea la 6 milioane de euro, iar ei n-au intrat.

Cea mai spectaculoasă intrare o au cei doi asociaţi ai grupului Arcada, Mihai Humă şi Spiru Mantu. Potrivit Forbes, ei aau o avere în creştere cu circa 500% faţă de 2010. Secretul lor e simplu: dezvoltarea diviziei de construcţii speciale (care lucrează 99% cu statul - un bun platnic) şi dezvoltarea integrată a diviziei de panificaţie, care şi-a triplat cota de piaţă în Galaţi, Brăila şi Vrancea. Iată poveştile celor doi.

Humă este pasionat de tenis şi volei

Mihai Humă este coproprietar al societăţii gălăţene de construcţii Arcada Company, alături de Spiru Mantu, deţinând fiecare câte 50% din participaţii.
Acţiunile familiei Humă se împart între Mihai - 44% şi soţia lui, Cornelia - 6%.

Omul de afaceri gălăţean se numără printre miliardarii pasionaţi de sport. Ceea ce nu este chiar de mirare, dacă ne gândim că este partener de afaceri cu Spiru Mantu, şi el un pasionat de mişcare. Humă iubeşte însă tenisul. Şi aşa cum prietenul şi partenerul său de afaceri Spiru Mantu organizează şi susţine financiar Cupa Arcada la volei, el s-a implicat moral şi mai ales financiar în organizarea unor turnee de tenis (tot sub brandul companiei!) - cu numele Cupa Arcada - derulate sub auspiciile şi reglementările Federaţiei Române de Tenis. O competiţie la a cărei ediţie 2010 au participat aproximativ 140 de concurenţi, printre care şi finanţatorul, Mihai Humă.

Acesta este însă greu de găsit la birourile din sediul central al companiei din Galaţi, pentru că stă mai mult la Bucureşti - unde cei doi oameni de afaceri şi au cumpărat în 2008 câte un apartament într-un bloc nou construit, foarte aproape de centrul oraşului. „Iar când nu este nici la birou, şi nici la Bucureşti, îl găsiţi pe teren. Acum cred că este la podul de la Cernavodă", explică Spiru Mantu mai în glumă, mai în serios, absenţa „de la serviciu" a colegului său.

Iar prezenţa pe teren a omului de afaceri gălăţean este cu atât mai importantă cu cât industria se loveşte de provocări serioase. „Acum sunt blocate la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor şi la Curtea de Apel Bucureşti lucrări în valoare de circa 6 miliarde de euro", spune Spiru Mantu. Supărare uşor de înţeles, dacă ne gândim la faptul că între con¬tractele blocate de Consiliu este şi unul dintre cele câştigate de Arcada.

La finele anului 2010, Spiru Mantu şi Mihai Humă, în asociere cu SC Isaft, SC ISPCF şi SC Edilconst, câştigau contractul „Dezvoltarea capacităţii feroviare în sectorul fluvio-maritim al Portului Constanţa" scos la licitaţie de Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa. O lucrare pentru care Arcada Company a licitat cerând un preţ de 13,3 milioane de euro şi oferind un termen de finalizare de 10 luni. O ofertă contestată însă de ceilalţi patru participanţi la licitaţie, şi la a cărei deblocare Mihai Humă - ca reprezentat oficial al Arcada Company în relaţia cu Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor - a avut mult de lucru.

Spiru Mantu a început de la "fabulosul" capital de 497 lei

În 1990, cu doar 497 de lei în buzunar, inginerul de căi ferate Spiru Mantu se îndrepta spre bancă pentru a depune capitalul social pentru înfiinţarea unei societăţi. A trebuit să se mai împrumute cinci lei, pentru a depune capitalul minim cerut pe atunci de lege, de 500 de lei.

Aşa s-a înfiinţat practic Întreprinderea Mică Arcada, care avea ca obiect de activitate prestarea de servicii şi lucrări de întreţinere pentru Căile Ferate Române. Societatea s-a transformat ulterior în Arcada SRL, iar în 1994 - în Arcada Company. Obiectul de activitate a rămas acelaşi - realizarea de lucrări de infrastructură pentru transportul feroviar. Doar dimensiunea activităţii s-a schimbat.

Acum douăzeci de ani, prima lucrare a constat în săparea unui şanţ pentru un cablu electric. Astăzi, Arcada Company reabilitează podul peste canalul navigabil de la Cernavodă, în vederea pregătirii acestuia pentru a putea face faţă traficului viitoarei auto¬străzi. Spiru Mantu nu dezvăluie valoarea primului contract, dar nivelul celui din urmă este de aproximativ zece milioane de euro.

Întâmplător, afaceri în panificaţie

Printre primele lucrări ale antreprenorului s-au numărat şi câteva operaţiuni de reparaţii pentru infrastructura feroviară care aparţinea combinatului Sidex Galaţi. Lucrări care nu au fost achitate cu bani - pentru că nu exista cash -, ci cu tablă. Materie primă care a fost livrată fabricii de mori de la Iaşi. Care, şi ea la rîndul ei, nu a putut plăti cu bani, ci cu o moară ! Asta se întâmpla în 1992, când Spiru Mantu, împreună cu partenerul său Mihai Humă, au ajuns astfel să deruleze afaceri în panificaţie, un domeniu cu care nu aveau foarte multe lucruri în comun la acea dată.

Astăzi, situaţia este cu totul alta. Cei doi parteneri nu deţin doar o moară (modernizată în 2008, în urma unor investiţii de două milioane de euro, din care un milion de euro repre¬zentând fonduri europene), ci şi un siloz (cu o capacitate de peste 5.000 de tone - care poate depozita însă doar o treime din necesarul de prelucrare al morii, de 15.000 de tone), o fabrică de pâine (pentru care şi-a bugetat investiţii de aproximativ 6 milioane de euro, din care jumătate vor reprezenta fonduri europene) şi o reţea de vânzare a produselor de panificaţie, formată deocamdată din 10 chioşcuri. Şi pentru a închide şi a integra complet lanţul de producţie, a achiziţionat (sau arendat) şi 80 de hectare de teren arabil, pentru a cultiva grâu.

Doar că „ din agricultură nu se fac bani", spune Spiru Mantu, nu tocmai încântat de investiţia făcută. Şi asta pentru că vremea este un factor mult prea important. „Anul acesta este un grâu bun. Dar nu ştii niciodată ce se întâmplă. Anul trecut, spre exemplu, exact în perioada de recoltare a plouat, iar grâul s-a stricat, încolţind", rememorează omul de afaceri. În momentul întâlnirii (iulie 2011) preţul grâului varia între 0,5 şi 0,7 lei pe kilogram, plajă în care Spiru Mantu a primit oferte de vânzare.

Rateu imobiliar

Un bun negociator, care nu a fost însă ferit de greşeli. „Când am început să mă interesez de sectorul imobiliar, am dat chix. Sunt unul dintre cei care s-au păcălit investind şi în imobiliare", spune Spiru Mantu, cu năduf. Apartamentul cumpărat în Bucureşti în 2008, chiar înainte de începutul crizei, este doar una dintre achiziţiile păguboase făcute. „Cu cei aproximativ 300.000 de euro pe care i-am plătit atunci pe apartament, aş fi luat acum patru apartamente, şi nu doar unul, în exact acelaşi bloc".

Este însă şi cea mai mică dintre investiţiile neinspirate. În cifre, şi mai neinspirat a fost atunci când a scos din buzunar cele cinci milioane de euro pentru a achiziţiona terenul pe care urmează să fie ridicată noua brutărie. Ezitând să divulge suprafaţa terenului, Spiru Mantu nu se dă în lături să o recunoască drept o investiţie nereuşită.
Afacerile nu sunt însă totul pentru Spiru Mantu, un pasionat jucător de volei.

Ca membru al echipei de volei Arcada Galaţi - pe care de altfel o şi subvenţionează -, omul de afaceri gălăţean a câştigat în această vară competiţia Cupa Arcada (tot de el organizată). Este vorba de cea de-a 12-a ediţie a Cupei Arcada, la care pe lângă cele patru formaţii din competiţie (CS Volei Carpaţi Bacău, DIOP Brăila, COBCO Construct Braşov şi Arcada Galaţi), au luat parte - în tribune - foste mari glorii ale voleiului românesc (precum Marian Păuşescu, Dorin Porojnicu, Ghiula Bartha). Semn că, la Galaţi, sportul face casă bună cu afacerile.

Aflaţi cât de mare este averea miliardarilor Humă şi Mantu din noul TOP Forbes 500 Miliardari pe care îl gasiti la chioscurile de ziare!

Dinu Patriciu – pe primul loc în clasamentul celor mai bogaţi români

Casele şi domeniile miliardarilor din Top 500

Cele mai bogate femei din România

Cine sunt cei mai tineri miliardari din topul Forbes

Cine sunt miliardarii români care au pierdut 80 de milioane de euro într-un an

 

Mai puteţi citi şi:

Cine sunt miliardarii care au ieşit din Top 500 Forbes

Topul celor mai bogaţi publicitari

Veronica Guşă de Drăgan: Moştenitoarea unui imperiu

Edward Popescu: Tânăr, bogat şi celebru

Dinu Patriciu: Vinde ca să cumpere iar

Bogații și mersul economiei

Top 10 miliardari Forbes

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite