Malpraxis-ul, culmea afacerii şi pentru firmele de asigurări din judeţul Galaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nici măcar un singur pacient, dintre cei care au avut de suferit din cauza greşelilor medicale, n-a fost despăgubit. Cu toate astea, toţi medicii plătesc anual sume considerabile pentru asigurările de răspundere civilă, fără de care nu au voie să profeseze.

Pentru greşelile de practică medicală, pacienţii prejudiciaţi ar trebui să beneficieze de despăgubiri, materiale în baza Legii malpraxis-ului.
În realitate însă, persoanele care au avut de suferit ca urmare a erorilor de diagnostic şi tratament nu ajung să beneficieze de cuvenitele compensaţii materiale. Şi asta chiar dacă, prin lege, medicii, asistenţii medicali şi spitalele au obligaţia de a încheia asigurări de răspundere civilă pentru malpraxis.

Anual, firmele de asigurări încasează din sistemul sanitar sume uriaşe din care nu plătesc nici măcar un leu.

Nicio singură despăgubire

„În Galaţi, nu avem niciun caz de fost pacient, care, în urma unei greşeli medicale, să fi beneficiat de despăgubire. Şi asta cu toate că, în cazul a doi medici gălăţeni, daţi în judecată de către pacienţi, au fost pronunţate sentinţe definitive prin care au fost obligaţi să plătească daune morale şi materiale", ne-a declarat prof. dr. Dumitru Cristea, preşedintele Colegiului Medicilor din Galaţi (CMG).

Pentru a putea profesa, un medic are nevoie de autorizaţie de liberă practică a cărei eliberare este condiţionată de încheierea asigurării de malpraxis. La fel este şi în cazul asistenţilor medicali.

„La ora actuală în judeţul Galaţi activează 830 de medici. În funcţie de gradul de risc al specializării, medicii plătesc anual prime de asigurare a căror valoare variază între 36 şi 100 de euro. Sigur că primele cele mai mari le plătesc chirurgii, ginecologii, anesteziştii, la care riscul de malpraxis este mai mare. Spitalele plătesc asigurările tot în funcţie de acest criteriu. Spitalele de urgenţă achită sume foarte mari, de mii de euro" - a mai precizat doctorul Cristea

Expertize pentru descurajare

Atunci când un pacient consideră că medicul i-a făcut mai mult rău decât bine, se poate adresa Colegiului Medicilor şi Comisiei de malpraxis de pe lângă Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP).

„Anul acesta la Comisia de malpraxis a DJSP Galaţi a ajuns o singură sesizare. Anul trecut s-au primit patru, dar doi dintre petenţi au renunţat atunci când au aflat că, potrivit legii, trebuie să plătească onorariile experţilor (care stabilesc dacă a fost sau nu malpraxis), onorarii cuprinse între 1.500 şi 4000 de lei", a precizat dr Valentin Boldea directorul DJSP Galaţi

Obligatoriu, la Judecătorie

Chiar dacă victimele unor greşeli medicale acceptă şi îşi permit să plătească aceste sume, chiar şi în cazul în care verdictul experţilor - adesea colegi, nu numai de specialitate, ci şi de cabinet cu medicii reclamaţi - confirmă malpraxis-ul, firmele de asigurări nu acceptă negocierea şi acordarea despăgubirilor.

„Este mult mai rentabil să conteste rezultatul expertizei pentru a putea aştepta, ani de zile, finalizarea proceselor în care medicii sunt daţi în judecată de pacienţi" a conchis doctorul Boldea.

Am încercat să discutăm şi cu reprezentanţii a două firme de asigurări care au filiale în Galaţi dar în ambele cazuri ni s-a spus, sec, că este necesar acceptul conducerilor centrale ale celor două societăţi.

„Cotizaţii" pentru malpraxis

În judetul Galaţi sunt 830 de medici, care plătesc asigurări de malpraxis cu o valoare medie de 70 de euro pe an şi aproximativ 5.000 de asistente şi moaşe care plătesc la rându-le câte 15 euro. În afara acestora, mai plătesc asigurări de malpraxis cabinetele medicale individuale, policlinicile, spitalele, farmaciile şi farmaciştii. Un calcul sumar arată că sunt aproximativ 6500 de plătitori. La o cotizatie minimă de 25 de euro pe an, numai la Galaţi, asiguratorii încasează „cotizaţii" în valoare totală de peste 150.000 de euro.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite