REPORTAJ Viaţa fără mall şi cu buzunarul gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Galaţiul este singurul mare oraş din România unde nu există niciun mall. Sunt în construcţie trei, dar lucrările au fost oprite la toate. Gălăţenii spun că, oricum, nu prea duc lipsa magazinelor luxoase, căci criza le-a golit deja portofelele.

În ciuda faptului că este a şasea localitate din România din punctul de vedere al numărului de locuitori, Galaţiul nu are prea multe facilităţi urbane. Aeroportul rămâne un vis, podul peste fluviu - o utopie, iar autostrada către estul Europei - doar un slogan electoral. Trist este că în oraşul de la malul Dunării nu există nici măcar însemne simbolice ale modernităţii, cum ar fi un mall, un cinematograf 3D sau un parc de distracţii.

Cinci proiecte aproape moarte

În urmă cu patru ani, la Galaţi se vorbea despre construcţia a cinci malluri: Euromall, Dunărea Center, Galleria, Carrefour şi Manoil Mall.

Manoil Mall a fost un eşec încă din start, deoarece îşi propunea să funcţioneze în spaţiul impropriu al fostei Case de Cultură a Tineretului. Carrefour era planificat să fie în cartierul Siret, iar Galleria Mall în zona „Ultimul leu", dar ambele au rămas doar pe hârtie.

În fine, Dunărea Mall (situat în Micro 19 - fostul Service Vechi) şi Euromall (în Valea Oraşului - vizavi de Autogară) au fost începute, dar lucrările au fost oprite din cauza crizei. Oricum, după proiectul iniţial, ambele trebuieau date în folosinţă acum doi ani...

Omul de afaceri Andrei Lişinschi, proprietarul Dunărea Mall, declară că nu a abandonat proiectul, ci doar a decis să încetinească ritmul investiţiei, în vreme ce reprezentanţii Euromall spun că până când nu trece criza nu vor mai cheltui niciun sfanţ.

Mall sau economat?

Foarte mulţi gălăţeni care cred că lipsa mallurilor la Galaţi nu este un blestem, ci o... binecuvântare.
„Am un copil de nouă ani, care în fiecare zi mă întreabă când o să avem mall la Galaţi, aşa cum a văzut el la televizor. Cred că e mai bine că nu avem, pentru că m-ar pune la cheltuială. Şi aşa stau foarte prost cu banii", spune Sanda Nechita, de 38 de ani.

„Mall? Da' la ce-mi trebuie mie mall, când nu-mi ajung banii de la pensie la pensie? Mai bine să facă un economat, o cantină pentru săraci, ceva", este de părere Marin Mocanu, de 78 de ani.

În bejenie la Brăila

Între timp, gălăţenii care vor să vadă cum e să faci shopping la mall n-au la îndemână o singură soluţie: Carrefour Brăila, aflat la circa 25 de kilometri distanţă). Malluri sunt şi Buzău sau Focşani, însă distanţa de peste 100 de kilometri pare prea mare pentru a fi învinsă de pofta de shopping şi distracţie.

Merg cam o dată pe săptămână la Brăila. Este o încântare să ai parte de un loc civilizat, unde poţi face cumpărături, dar poţi să te şi distrezi", ne-a mărturisit Violeta Popa, de 33 ani, din Galaţi.

Există însă şi o rază de speranţă. „Din ce ştim noi, Dunărea ar putea fi gata în primăvară, iar la Galleria vor începe lucrările în curând", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite