Război pentru veniturile extrabugetare din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În vreme ce Primăria îşi revendică jumătate din aceste venituri, ISJ le-a dispus directorilor să nu dea niciun leuţ. Miza este destul de mare: anual se strâng cinci milioane de lei din venituri extrabugetare.

La sfârşitul săptămânii trecute, Primăria municipiului Galaţi trimitea o adresă către toate centrele financiare din învăţământul preuniversitar, cărora le aducea aminte că au obligaţia să vireze către bugetul local 50% din veniturile extrabugetare rezultate din închirierea spaţiilor.

Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, invocă în acea adresă legea 213/1998 privind proprietatea publică, pe baza careia a fost adoptată, în 2001, Hotărârea Consiliului Local nr. 387, care aproba tarifele de pornire la licitaţiile pentru închirierea bunurilor date în administrarea unităţilor şcolare.

Edilul i-a avertizat pe şefii centrelor financiare ca la fundamentarea bugetului pe anul 2011 să aibă în vedere faptul că 50% dintre veniturile încasate din închirierea bunurilor temporar disponibile constituie sursă de venit la bugetul local.

Surprinzător, la o zi de la momentul în care Primăria a trimis acea adresă către şcoli (20 ianuarie 2011), Conducerea Inspectoratului Şcolar a trimis şi ea o adresă prin care le cerea directorilor să nu vireze niciun leu către Primărie.

Inspectorul şcolar general Doruleţ Resmeriţă spune că în conformitate cu legislaţia în vigoare, veniturile realizate din închirierea spaţiilor şi a terenurilor trebuie să rămână la şcoli.

„ISJ este administratorul acestor spaţii. În plus, noi funcţionăm pe OUG 184/2001, care este anterioară Legii 213/1998", spune Doruleţ Resmeriţă.

În asentiment cu inspectorul şcolar general este şi liderul Federaţiei Educaţiei Naţionale, Constantin Ciosu, care crede că în interesul învăţământului ar fi ca banii să rămână la cel care-i face.

Având în vedere faptul că şcolile nu au virat niciodată către primărie vreo cotă parte din veniturile realizate din închirierea spaţiilor este mai mult decât clară intenţia Primăriei de încerca să facă rost de bani de oriunde.

Miza este destul de mare pentru că venitul anual realizat de unităţile şcolare din municipiul Galaţi se ridică la peste cinci milioane de lei noi. Cel mai mare „producător" de astfel de venituri este Liceul Metalurgic, care strânge anual 700.000 de lei, urmat de Colegiul Tehnic „Traian Vuia" (Liceul Auto), cu 500.000 şi de „Moţoc" şi „Asachi", cu câte 300.000.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite