Tot mai multe examene pentru şcolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit Legii educaţiei, elevii ar urma să fie examinaţi din doi în doi ani, încă de la ultimul an de grădiniţă

Potrivit noii Legi a educaţiei naţionale, elevii vor susţine de-a lungul „vieţii şcolare" o grămadă de examene.
Ei vor trece prin prima evaluare a competenţelor chiar din grupa pregătitoare, care va fi inclusă în ciclul de studii gimnazial.

Primul examen serios este la sfârşitul clasei a doua şi urmăreşte să scoată în evidenţă competenţele elevului la scris, citit şi socotit.

La finele clasei a patra, pe elevi îi aşteaptă o nouă evaluare, de genul testelor PISA, adică oarecum transdisciplinară (cu întrebări din toate materiile studiate).

Merită reţinut faptul că acest examen se va da prin eşantionare la nivel naţional, adică nu este general valabil pentru toţi elevii.
Doi ani mai târziu, la finalul clasei a şasea, elevul va fi supus altor două probe transdisciplinare. Prima va fi de limbă şi comunicare (limba română, limba modernă şi, după caz, limba maternă), iar cea de-a doua la matematică şi ştiinţe.

Cel mai greu examen este, fără îndoială, cel de la finalul ciclului gimnazial, care de anul viitor va fi de anul viitor.
Evaluarea naţională obligatorie cuprinde o probă scrisă la Limba şi literatura română, o probă transdisciplinară la Matematică şi ştiinţe şi o probă la o limbă de circulaţie internaţională.
În timpul anului se vor mai da o probă practică de utilizare a calculatorului şi o probă orală de evaluare a competenţelor civice şi sociale.

„Dacă programa se aeriseşte, iar informaţia va ajunge la elevi mai puţină şi mai logică şi mai temeinică, atunci aceste examene nu trebuie să fie o sperietoare pentru elevi", spune Lidia Antoniu, vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite