Și-a luat diplomă de utilizator al calculatorului la 81 de ani. Acum zburdă pe internet!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Borcoman, octogenarul cu patalama de internaut
Valentin Borcoman, octogenarul cu patalama de internaut

Valentin Borcoman din Galaţi a uitat de medicamente şi de greutăţile vârstei şi a pus mâna pe tastatură pentru a descifra tainele calculatorului. L-a mânat „în luptă” dorul de nepoată.

Auzindu-i mai mereu pe vecini că vorbesc pe internet cu rudele plecate departe de România, un gălăţean de 81 de ani s-a ambiţionat şi a mers la un curs de calculatoare. Acum „mânuieşte" fără probleme Skype-ul şi vorbeşte cu nepoata sa din Noua Zeelandă. „Am şi eu o nepoată plecată, dar şi mai mulţi copii stabiliţi la casele lor prin alte oraşe din România, aşa că am zis că-i mai simplu să comunicăm prin intermediul calculatorului", mărturiseşte Valentin Borcoman, cel mai vârstnic internaut cu „patalama" din România.

Engleza buclucaşă

Nea Vali a aflat întâmplător despre cursurile gratuite organizate la Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia" din Galaţi, la câteva luni după ce îşi cumpărase un laptop pe care îl ţinea însă „de bibelou". După primele zile de curs, a suflat praful depus pe gadget şi a început să exerseze ce învăţa la bibliotecă. Şi-a „tras" şi internet şi, de atunci, comunică fără probleme cu rudele din Noua Zeelandă. „Stau foarte mult acum pe Skype şi discut cu nepoata mea vrute şi nevrute", povesteşte Valentin Borcoman. El chiar a refăcut pe Google Earth traseul pe care îl are de făcut până la locuinţa ei.

Oricât de uşor i se pare acum să navigheze pe internet, bătrânul a avut parte de un start cu probleme, mai ales din cauza faptului că nu prea cunoaşte limba engleză. „Am adoptat o regulă mai veche, pe care am folosit-o toată viaţa, eu de meserie fiind economist, la bancă. Mi-am făcut un scurt dicţionar al fiecărui termen, după care mi-am notat într-un carneţel paşii care trebuie urmaţi pentru a ajunge în fiecare program", explică gălăţeanul.

Cei care i-au pus tastatura şi mouse-ul în mână gălăţeanului octogenar spun că încă din prima zi de curs „distinsul domn Valentin" a vrut să ştie lucruri suplimentare despre cum funcţionează un laptop. „A fost foarte deschis către noutate şi foarte receptiv pentru a putea acumula cât mai multe în cadrul cursului. De asemenea, pe lângă programa pe care am pregătit-o, a mai venit şi cu alte întrebări referitoare la situaţii pe care le-a întâmpinat pe laptopul de acasă", spune Titina Dediu, bibliotecar.

Profesor pentru soţie şi vecini

Performanţa obţinută la vârsta lui îi dă dreptul să se dea „cocoş" chiar şi în faţa soţiei. Octogenarul a început chiar să-i înveţe şi pe cunoscuţi tainele internetului. „Am un vecin care şi-a luat calculator de mai bine de un an, dar încă nu ştie să-l folosească. L-am pus să facă exact cum am făcut eu, cu notiţe, cu dicţionarul alături. Dacă vrea, mă ofer chiar să-i stau alături când învaţă", spune octogenarul.

Noile deprinderi ale gălăţeanului îl ajută să-şi împlinească şi alte dorinţe. Turismul este unul dintre hobby-urile lui, iar Google l-a ajutat să vadă toată România, chiar şi la vârsta de 81 de ani. „Cel mai mult mi-am dorit să ajung în Delta Dunării, dar nu am reuşit o viaţă întreagă. Acum admir peisaje incredibile surprinse de fotografi", spune entuziasmat Valentin Borcoman.

Prima promoţie

Cursul de iniţiere în utilizarea calculatorului a avut loc la Biblioteca „V.A. Urechia", fiind primul de acest fel organizat de o instituţie publică din Galaţi. S-au prezentat 10 cursanţi şi au absolvit 8, toţi cu vârste cuprinse între 50 şi 81 de ani.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite