Statul pune umărul la făcut „copii în eprubetă” plătind facturi de mii de euro unor clinici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ovulele sunt fecundate la microscop, iar embrionul astfel rezultat este transferat în uterul viitoarei mame
Ovulele sunt fecundate la microscop, iar embrionul astfel rezultat este transferat în uterul viitoarei mame

Ministerul Sănătăţii le plăteşte costurile foarte mari ale fertilizării in vitro cuplurilor care nu pot avea urmaşi. De inseminarea în laborator, pot beneficia inclusiv persoanele care trăiesc în concubinaj şi doresc să devină părinţi. Cum existenţa acestei posibilităţi nu este cunoscută populaţiei, foarte puţini gălăţeni au ales să profite de ea.

De la începutul acestui an, Ministerul Sănătăţii decontează costurile procedurilor de fertilizare in vitro (FIV) pentru cuplurile care nu pot avea copii. Astfel li se oferă şansa de a avea urmaşi cu ajutorul tehnicilor de inseminare în laborator, nu doar soţilor cu probleme de reproducere, ci şi cuplurilor care trăiesc în concubinaj de cel puţin un an.

Având în vedere costurile foarte mari ale FIV, până să fie decontată de minister, procedura era inaccesibilă cuplurilor cu venituri sub medie.

„Cheltuielile pentru fertilizarea in vitro se ridică la 10.000 de lei. Chiar dacă Ministerul Sănătăţii acoperă în jur de 70% din sumă, diferenţa fiind suportată de către viitorii părinţi, la această procedură pot recurge acum şi cuplurile cu venituri obişnuite", a declarat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi

Pentru a beneficia de avantajele fertilizării in vitro, cuplurile care nu pot avea urmaşi, trebuie să se adreseze uneia din cele opt clinici din ţară autorizate să realizeze FIV, la care trebuie să depună un dosar medical.

„Dacă medicii clinicii vor constatata îndeplinirea anumitor condiţii, dosarul este trimis la minister. Acolo o comisie îl analizează şi avizează sau nu decontarea procedurii" a mai precizat dr. Boldea.

Pentru a primi aprobarea, viitorii părinţi trebuie să aibă vârstele cuprinse între 25 şi 40 de ani.

Numai în lunile iulie şi august, la Ministerul Sănătăţii au fost depuse pentru decontarea FIV 750 de dosare, din care au fost aprobate 522.

„De la începutul anului, în jur de 10 persoane din Galaţi au solicitat eliberarea adeverinţelor de asigurat, menţionând că sunt necesare pentru decontarea FIV. Dosarele pentru decontare nu ajung la noi, ci la minister" ne-a informat farmacist Olimpia Buzia, preşedintele CJAS.

Numărul foarte mic al cuplurilor infertile din Galaţi care au solicitat ajutorul Ministerului Sănătăţii pentru a încerca să aibă copii cu ajutorul tehnicilor medicale de reproducere asistată demonstrează că noul subprogram, destinat fertilizării in vitro, este foarte puţin cumoscut.

De aceea nu ne-am mirat atunci când dr. Doinia Enachi, medic primar obstetrică-ginecologie, şeful cabinetului de planificare familială din ambulatorul Spitalului Clinic de Urgenţă ne-a declarat:

"Deşi sunt coordonatorul programului de planning, nu ştiu nimic despre acest subprogram destinat fertilizării in vitro. N-am fost informată. De altfel, acum, din cauza reparaţiilor din policlinică, cabinetul nostru a fost înghesuit într-un spălător dezafectat al secţiei Radiologie".

Aşadar gălăţenii care nu pot avea copii, dar îşi doresc, trebuie să ştie că se pot adresa următoarelor clinici autorizate pentru reproducere asistată şi embriotransfer:

1. Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu" - Bucureşti, Calea Giuleşti nr. 5, sector 6, telefon 021/3161278
2. Spitalul Clinic de Urgenţă - Cluj Napoca, strada Clinicilor nr 3-5, telefon 0264597852;
3. S.C. Vivamed srl - Braşov, strada Matei Basarb nr. 33, telefon 0268410647, 0730133049
4. S.C. Dacia Internaţional Medical Center srl - Bucureşti, Bulevardul Dacia numărul 101, apartament 1, sector 2, telefon 021/2115405, 0766536553
5. S.C. Gynatal srl - Timişoara, strada Protopop G. Dragomir, numărul 1, telefon 0256/240250, 0748331313
6. S.C. Clinica Polisano srl. - Sibiu, strada Constituţiei, bloc 24, telefon 0269/234486
7. S.C. Promed System srl - Bucureşti, strada Stockholm nr. 5, sector 1, telefon 021/2309087, 0785212628
8. S.C. Newlife - BM srl - Iaşi, strada Grigore Ureche nr 2, telefon 0232/216260

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite