SCANDAL Consiliul Judeţean Galaţi este acuzat că blochează fondurile de la Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Judeţean Galaţi
Consiliul Judeţean Galaţi

Sesizarea este făcută de Societatea Jurnaliştilor "Dunărea de Jos", care s-a retras dintr-un proiect de finanţare europeană, care a fost blocat de majoritatea din Consiliul Judeţean din motive pur politice.

Iată în continuare documentul, integral:

Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos" a depus astăzi, 21.02.2012, la Registratura Consiliului Judeţului Galaţi notificarea prin care anunţă retragerea din calitatea de partener în cadrul Proiectului „MEDIA LINK - noi abordări în comunicarea transfrontalieră la Dunărea de Jos", propus spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova 2007 - 2013 - Prioritatea 3 - Promovarea activităţilor „People to People", Măsura 3.2. - Schimburi culturale, sociale si în domeniul educaţiei..

Retragerea din parteneriat a Societăţii Jurnaliştilor „Dunărea de Jos" este motivată de atitutinea consilierilor judeţeni din trei grupuri politice reprezentate în Consiliul Judeţului Galaţi, respectiv cele ale Partidului Social Democrat, Partidului Naţional Liberal şi Partidului Conservator, care au votat împotriva aprobării acestui proiect la şedinţele Consiliului Judeţului Galaţi din 30.01.2012 şi 16.02.2012 fără să precizeze care este motivul votului dat împotriva acestui proiect.

În condiţiile în care Proiectul „MEDIA LINK - noi abordări în comunicarea transfrontalieră la Dunărea de Jos" a fost aprobat de către comisiile de specialitate ale Consiliului Judeţului, fiind astfel avizat din punct de vedere tehnic şi economico-financiar, considerăm că respingerea proiectului în plen, prin voturile împotrivă ale consilierilor celor trei partide politice, este un gest cu accentuate conotaţii politice, dictat exclusiv de obiective politice care nu au nimic în comun cu domeniul activităţii noastre şi obiectivele proiectului.

Am primit o primă confirmare a imixtiunilor politice de la consilierii Partidului Conservator, care şi-au motivat votul împotrivă prin faptul că „a fost o decizie a USL", respectiv a liderilor PSD şi PNL.

Facem şi precizarea că în perioada în care aprobarea proiectului a fost pe ordinea de zi a celei de a 2-a şedinţe a Consiliului Judeţului, de pe data de 16.02.2012, ni s-a transmis, prin intermediari, că ar trebui să contactăm pe unii dintre liderii organizaţiilor PSD şi PNL şi reprezentanţi ai grupurilor politice PSD şi PNL din Consiliul Judeţului pentru a negocia şi probabil pentru a accepta anumite condiţii care ne sunt puse pentru ca doamnele şi domnii consilierii judeţeni ai PSD, PNL şi PC, să voteze pentru aprobarea proiectului la care suntem parteneri.

Am refuzat să fim parteneri la un astfel de troc politic şi în consecinţă am luat decizia de a ne retrage din calitatea de partener al Proiectului „MEDIA LINK - noi abordări în comunicarea transfrontalieră la Dunărea de Jos".

În acest context, din punctul nostru de vedere, orice respingere sau aprobare ulterioară a acestui proiect capătă conotaţii politice cu care nu vrem să fie asociată Societatea Jurnaliştilor „Dunărea de Jos" şi nici repunerea proiectului pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţului Galaţi de pe data de 21.02.2012 nu ne poate determina să renunţăm la decizia de a ne retrage din calitatea de partener. Această încercare de a se corecta un rău deja produs nu este de natură să repare prejudiciul creat deja în colaborarea în cadrul „Euroregiunii Dunărea de Jos" între organisme ale societăţii civile din mass media din România, Republica Moldova şi Ucraina.

Ne vom contina colaborarea cu jurnaliştii din Cahul şi Odesa cu resurse proprii, până la momentul în care maturizarea clasei politice din Galaţi va da posibilitatea realizării, în cadrul programelor şi stategiilor Uniunii Europene, a unei reale colaborări transfrontaliere prin crearea unor instrumente şi instituţii comune.

Considerăm că aplicarea strategiilor Uniunii Europene, din care face parte şi Programul Operaţional Comun România - Republica Moldova - Ucraina, trebuie să se realizeze exclusiv în baza unor criterii tehnice şi nu în baza unui troc politic dictat de interesele unor grupuri politice.

Ne rezervăm dreptul de a notifica Comisia Europeană în legătură cu acest incident pe care îl considerăm inadecvat pentru punerea practică a strategiilor Uniunii Europene.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite