GALAŢIUL ÎN IMAGINI Universitatea "Dunărea de Jos", un simbol arhitectural al oraşului GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universitatea Dunărea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte
Universitatea Dunărea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte

Monumentala clădire care adăposteşte Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi impresionează în continuare, deşi are aproape 100 de ani vechime. Fotoreporterul Bogdan Dimofte, de la cotidianul "Adevărul", te invită la o plimbare prin spaţiile grandioase ale instituţiei de învăţământ.

Actul de naştere al monumentalei clădiri a Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a fost semnat în 12 aprilie 1912, la iniţiativa ministrului de justiţie GM Cantacuzino, membru al guvernului prezidat de Titu Maiorescu. Iniţial, clădirea a avut o cu totul altă destinaţie, respectiv aceea de Palat de Justiţie, care îngloba Curtea de Apel, Tribunalul şi Curtea de Juraţi.

Contractul a fost atribuit arhitectilor Grigore Cerchez si Anton Vârnav, iar lucrările au început în anul 1912, dar au fost întrerupte în toamna anului 1914, din cauza izbucnirii primului război mondial.

Construcţia, ridicată pe locul unde a fost "Hotelul de Moldavia" (dărâmat în primăvara anului 1895), trebuia terminată la  1 decembrie 1920, dar lucrările au durat până în 1923.

GALERIE FOTO

Universitatea Dunărea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte

Conform monografiei "Galaţii", scrisă de Gheorghe Munteanu-Bârlad în 1927, pe strada Domnească de aflau în sedii separate Palatul Justiţiei (în actualul sediu al Universităţii), Curtea de Apel (în actualul sediu al Regionalei CFR) şi Tribunalul (într-o clădire alăturată Palatului Administrativ).

În 1950, clădirea a fost preluată de Univeristatea de stat din Galaţi, care fusese înfiinţată în urmă cu doi ani, iniţial ca facultate de îmbunătăţiri funciare - prima din ţară cu acest profil! . În anii 1951, 1955 și 1959 s-au creat noi facultăți constituite în Institutele Agronomic, Politehnic și Pedagogic.

Universitatea Dunărea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte

Galațiul a pregătit cadre inginerești pentru șase domenii de interes național - unice până în 1990 în învățământul universitar românesc: Imbunătățiri Funciare, Măsurători Terestre, Construcții și Transporturi Navale, Industrii Alimentare, Piscicultură și Tehnică Piscicolă, Frigotehnie, planurile de învățământ, cursurile și materialele de referință fiind în întregime concepute de corpul profesoral de aici.

Universitatea Dunarea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte

Prin Decretul Consiliului de Stat al RSR nr. 105 /20.03.1974, Institutul Pedagogic și Politehnic au fost unificate în cadrul Universității din Galați, redenumită în 1991 Universitatea "Dunărea de Jos". Astăzi Universitatea "Dunărea de Jos" are 16 facultăți și pregătește studenți pentru ciclurile de studii universitare de licență, masterat și doctorat, în domenii diverse (tehnic, umanist, economic, sănătate).

Universitatea Dunarea de Jos, Foto:Bogdan Dimofte

Universitatea cuprinde 12 corpuri de clădiri destinate învățământului (săli de curs, amfiteatre, laboratoare, biblioteci informatizate, săli de lectură), zece cămine cu o capacitate de peste 3000 locuri, două cantine-restaurant, o bază sportivă complexă și un dispensar medical.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite