Secretarului general al Asociaţiei comunelor din România: „Reciclarea gunoiului în condiţiile UE este imposibilă la ţară!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ghiorghe Bute, primarul comune Scânteieşti
Ghiorghe Bute, primarul comune Scânteieşti

Potrivit datelor preliminare adunate de autorităţile de Mediu, peste 90% dintre comunele judeţului Galaţi au mari probleme cu îndeplinirea baremului de colectare selectivă a deşeurilor menajere.

Care sunt motivele acestei situaţii dezastruoase, ne-a explicat Ghiorghe Bute, primarul comunei gălăţene Scânteieşti, care este, în acelaşi timp, secretarul general al Asociaţiei Comunelor din România.

Aceste reglementări legale nu ţin cont de faptul că în mediu rural există nişte condiţii aparte. În primul rând, în mediul rural nu prea există - în gunoiul menajer - sticlă, plastic şi hârtie. Ţăranii sunt săraci. Pun hârtia şi cartoanele pe foc, sucuri nu prea cumpără, iar sticle nu se prea mai folosesc la îmbutelieri. Programul acesta nu acceptă, de asemenea, reciclarea gunoiului de grajd. În aceste condiţii, doar maximum 2-3% din gunoiul rural este de fapt reciclabil", ne-a declarat Ghiorghe Bute.

Secretarul general al Asociaţiei Comunelor din România ne-a mai spus că în zilele următoare se va întâlni cu mai mulţi colegi din ţară pentru a stabili un plan de acţiune. „Vom pune cap la cap doleanţele noastre, apoi îl vom ruga pe ministrul Mediului să accepte discuţiie pe marginea legislaţiei de Mediu. Nu putem să ne angajăm să facem ceea ce e imposibil de făcut", a mai spus Ghiorghe Bute.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite