Gigacaloria va costa 247,73 de lei, de la 1 octombrie. Au hotărât, aseară, consilierii locali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la 31 decembrie 2011, Consiliul Local va suporta, din bugetul propriu, jumătate din subvenţia pentru încălzire, în valoare de 66 de lei/Gcal, eliminată de Guvern. Din prima zi a anului viitor însă, cei 33 de lei/Gcal vor fi acordaţi numai gălăţenilor cu venituri modeste.

Cum era de aşteptat, dezbaterea „Proiectului de hotărâre privind aprobarea preţului local al energiei termice facturate populaţiei municipiului Galaţi şi a subvenţiei ce se asigură de la bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie, furnizare şi preţul local al acesteia" a generat discuţii aprinse, aseară, în plenul Consiliului Local.

În proiect, a fost propusă majorarea preţului local al energiei termice, de la 214,65 lei/Gcal, inclusiv TVA, la 247,73 lei/Gcal, inclusiv TVA, cu începere de la 1 octombrie, precum şi acordarea de la bugetul local a unei subvenţii de 33 lei/Gcal care să compenseze jumătate din cea pe care nu o mai acordă Guvernul.

Subvenţie acordată diferenţiat, de la anul

Înainte de supunerea la vot a proiectului hotărârii au fost multe luări de cuvânt. Astfel consilierul Victor Dobrea a propus ca subvenţia de 33 lei/Gcal să nu se acorde tuturor gălăţenilor ale căror calorifere sunt încălzite de Apaterm, ci numai celor cu venituri insuficiente pentru a suporta scumpirea, diferenţiat, pe 2-3 categorii de venituri.

„Propun ca subvenţia să fie acordată la persoană şi nu la gigacalorie" a spus consilierul.

Cum însă numărul cererilor pentru „ajutoare de încălzire" este de 28.000 (deşi persoanele cu venituri insuficiente pentru plata serviciilor de termoficare sunt mult mai multe) primarul Dumitru Nicolae s-a declarat rezervat în privinţa posibilităţii de a se realiza în timp util anchete sociale pentru a se stabili cine are dreptul la subvenţia de 33 de lei.

Drept urmare, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a propus o soluţie de compromis: aceea ca hotărârea să fie aprobată în forma propusă prin proiect dar cu valabilitate până la data de 31 decembrie, urmând ca, între timp, să se identifice persoanele îndreptăţite să beneficieze de compensarea a jumătate din subvenţia eliminată de Guvern.

În final după lungi discuţii, supusă la vot, propunerea viceprimarului a fost adoptată.

Asta înseamnă că de la 1 octombrie şi pănă la 31 decembrie, energia termică pentru populţie va fi facturată cu preţul de 247,73 în condiţiile în care bugetul local suportă 33 de lei (jumătate din subvenţia de 66 de lei pe care nu o mai plăteşte Guvernul, la cererea FMI).

Decât scumpire, mai bine faliment

Se cuvin remarcate două intervenţii la acest punct al ordinii de zi, cel al viceprimarului Mircea Răzvan Cristea şi cel al consilierului Marius Stan.
Primul a prezentat un calcul cu care a încercat să demonstreze că dacă ar fi eliminată veriga intermediară Apaterm, care adaugă 133 de lei/Gcal, la preţul de 170 de lei/Gcal cu care vinde energia termică Electrocentrale, gălăţenii dependeţi de termoficare ar putea plăti încălzirea apartamentelor la fel ca şi cei cu centrale proprii. Concluzia lui Cristea: falimentul şi desfiinţarea Apaterm ar fi în avantajul populaţiei care n-ar mai plăti salariile şi celelalate cheltuieli de funcţionare ale acestei societăţii aflată în procedură de reorganizare judiciară.

Colegul sau de partid, Marius Stan i-a susţinut punctul de vedere:

„V-am spus din urmă cu un an că Apaterm va muri şi domnul Cubasa s-a supărat. Acum această perspectiva este mai aproape ca oricând. Am văzut propunerile Apaterm pentru noul preţ al gigacaloriei şi, în acest context, consider că personalul societăţii, alcătuit în prezent din 832 de persoane, este supradimensionat şi costă. Mama mea, de 80 de ani, a vrut centrală şi anul trecut a plătit mai puţin încălzirea".

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite