Frigul din apartamente i-a adus la disperare pe gălăţenii care depind de termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din şcolile gălăţene participă la ore înfofoliţi pentru a rezista frigului din clase
Elevii din şcolile gălăţene participă la ore înfofoliţi pentru a rezista frigului din clase

Şansele de a li dezmorţi caloriferele locuinţelor sunt foarte mici. Apaterm este în pragul falimentului, iar Electrocentrale nu are bani pentru combustibil. Situaţia este critică mai ales că vremea s-a răcit accentuat, noaptea înregistrându-se temperaturi negative.

În cele 80.788 de locuinţe din Galaţi racordate la reţeaua de termoficare, frigul a devenit insuportabil. În şcoli, copiii învaţă încotoşmănaţi, cu paltoanele şi canadienele pe ei, din acelaşi motiv.

Iarna a venit mai repede, fără să ţină cont că SC Apaterm , furnizorul de apă caldă şi agent termic, a ajuns pe marginea prăpastiei şi că judecătorul sindic a amânat, până la data de 25 octombrie, pronunţarea hotărârii prin care respectiva societate de interes local va intra în faliment sau în reorganizare judiciară. În plus, Electrocentrale Galaţi, producătorul de energie termică - pe care Apaterm doar o revinde - nu are bani să cumpere combustibil.

„Am înaintat cererea de furnizare a agentului termic către CET, sâmbătă 15 octombrie"", ne-a informat Mircea Ispas directorul de producţie al SC Apaterm.
În replică directorul Electrocentrale Galaţi afirmă că nu are posibilitatea să asigure agentul termic primar.

„Nu pot produce energie termică fără gaz şi nu pot lua gaz fără bani", declară Eduard Urbanschi.

Situaţie fără precedent

Aşadar, gălăţenii riscă să îngheţe în continuare în apartamente şi în instituţiile publice dependente de termoficare, iar autorităţile locale se confruntă cu o situaţie fără precedent.

În weekend, nu mai puţin de 10 bolnavi-cronic şi-au pierdut viaţa din cauza frigului din locuinţele lor racordate la reţeaua de încălzire centrală.

„Am doar 13 grade în casă. Apartamentul meu este pe nord şi nu-mi permit să las caloriferul în priză mai mult de două ore şi asta doar noaptea. Am îmbrăcat atâtea haine groase că nici nu pot sta întinsă şi reumatismul tot mă chinuie. Trebuia să avem căldură ! Din ce am citit, înţeleg că s-ar putea să nu avem nici după 1 noiembrie. Ar fi groaznic !", ne-a declarat Ioana Enache în vârstă de 70 de ani.

Spitalul de Pediatrie este zilnic asaltat de copii care sunt diagnosticaţi cu infecţii acute respiratorii şi medicii spun că de vină este şi frigul din locuinţe.

„Starea de sănătate a unui copil mic este pusă în pericol dacă locuieşte în încăperi în care temperatura este de doar 15 - 16 grade Celsius ori chiar mai mică", afirmă dr. Liliana Paraschivescu, medic de familie.

Mii de lei pentru curent electric

De aceea, părinţii care îşi permit să plătească facturi de mii de lei pentru energia electrică îşi protejează copiii încălzindu-le camerele cu calorifere electrice.

„Pentru ăsta micu, de unde avem, de unde n-avem, plătim curentul scump şi ţinem caloriferul în priză tot timpul. N-avem ce face ! Sper că autorităţile vor găsi totuşi o soluţie ca să ne dea căldură, măcar de la 1 noiembrie !" , ne-a spus Constantin Andrei.

Gălăţenii, care - sătui să facă penitenţă în fiecare an aşteptând încălzirea caloriferelor racordate la reţeaua Apaterm şi să plătească la întreţinere sume exorbitante - şi-au achiziţionat şi montat centrale termice de apartament, acum se felicită.

„Anul trecut, am îngheţat în casă până în noiembrie şi apoi, în ianuarie, am plătit pentru două camere 540 de lei, din care 360 a fost încălzirea. Disperaţi, am făcut un mare efort financiar şi ne-am pus centrală, iar acum suntem fericiţi şi nu ne mai chinuim !", susţine Gabriela Buşilă.

Chinul preşcolarilor şi al elevilor

Şi într-adevăr, copiii care dimineaţa se dau jos din pat în camere reci şi pleacă către şcoli şi grădiniţe prin frig, iar ajunşi în clase nu se dezbracă pentru că este prea frig, sunt supuşi unui adevărat chin.

Este de exemplu şi cazul elevilor de la Şcoala numărul 41 pe care ieri i-am găsit dârdâind în clase. În Laboratorul de fizică-chimie atmosfera era de-a dreptul glaciară.

„Am vorbit la punctul termic din vecinătatei şi ni s-a spus că astăzi se va discuta la Primărie problema căldurii. Sperăm să se rezolve!", ne-a declarat prof. Elena Diaconu, directorul şcolii.

Celulă de criză, cu repetiţie

Dumitru Nicolae, edilul şef s-a întâlnit ieri după-amiază la sediul Primăriei cu Paul Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi şi Iulian Aramă, directorul Electrica SA tema discutată fiind găsirea unei soluţii pentru ca CET să poată începe furnizarea de agent termic primar.

„S-a decis ca astfel de întâlniri să aibă loc la fiecare trei zile urmând ca la următoarea să participe şi conducerea Apaterm în încercarea de a se debloca actuala situaţie. Oricum primarul face un apel la populaţie ca să mai plătească din datoriile către Apaterm", a declarat Nicoleta Manole, purtătorul de cuvânt al Primăriei

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite