Apaterm scapă de faliment cu ajutorul creditorilor mărunţi, care bagă în gaură Electrocentrale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma votului Adunării Generale a Creditorilor Apaterm, Electrocentrale rămâne cu o pagubă de 340 de milioane de lei (adică 80 milioane de euro !). Eduard Urbanschi, directorul producătorului de agent termic primar susţine că, drept urmare, nu va putea plăti datoria către Romgaz existând riscul ca la iarnă să fie frig în apartamentele gălăţenilor.

Adunarea Generală a Creditorilor SC Apaterm SA a aprobat ieri, prin vot, programul de reorganizare şi redresare economică a societăţii de termoficare, program propus de administratorul judiciar al acesteia, SC Rominsolv SRL.

În consecinţă, se poate spune că Apaterm este aproape scăpată de faliment. „Aproape", pentru că mai are de trecut un hop, marţi 11 septembrie, când judecătorul sindic se va pronunţa la rândul său în privinţa aplicabilităţii panului propus de Roinsolv.

Majoritatea creditorilor (83%) a decis că recuperea datoriilor de la Apaterm, prin vânzarea activelor societăţii după declararea falimentului acesteia, n-ar fi cea mai bună soluţie. Au existat însă şi excepţii, votul împotrivă al reprezentantului SC Electrocentrale Galaţi fiind absolut previzibil. Motivul este clar: aprobarea programului de reorganizare îi provoacă termoelectrocentralei o pagubă de 340 de milioane de lei.

Puncte de vedere divergente

„Toate creanţele care au fost îngheţate la data deschiderii procedurii de reorganizare şi care apar în tabelul definitiv al creanţelor, nu se plătesc. Prin efectul legii, aceste categorii de creanţe sunt practic şterse din contabilitatea societăţii noastre. Este vorba despre cea a creanţelor chirografare, care însumează 345 de milioane de lei, din care 340 de milioane, către CET", a declarat Florian Mateiţă, reprezentantul SC Rominsolv SRL

În replică, Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale Galaţi afirmă că: „Se încalcă Legea insolvenţei care spune că trebuie făcută eşalonarea plăţilor către fiecare categorie de creditori. Nu poţi să pui zero lei în dreptul creditorului. Se face o şalonare şi se stabilesc tranşe, fie chiar şi imbolice, de un leu. De fapt, se mizează pe prescrierea datoriilor după trei ani, cât este durata programului de reorganizare".

Directorul CET mai spune că i se pare nefiresc ca, în calitate de principal creditor, cu peste 90 % din datorie, să nu poată avea un vot decisiv, iar rezultatul scrutinului să fie validat chiar de către administratorul judiciar, direct interesat să fie aprobat programul său.

Totuşi, nu toate datoriilor vor fi „şterse" după cum s-au exprimat reprezentanţii Apaterm. Excepţie fac cele către bugetul de stat, bugetul local şi cel către salariaţii societăţii.

Risc de îngheţ în apartamente

Referindu-se la consecinţele votului adunării creditorilor directorul CET a spus că nu poate garanta asigurarea agentului termic primar necesar pentru încălzirea celor peste 82.000 de apartamente racordate la reţeaua de termoficare, în această iarnă.

„Voi informa judecătorul sindic în legătură cu riscul de a nu putea asigura căldura în lunile care urmează şi voi cere schimbarea administratorului judiciar. La rândul nostru, avem de achitat creanţe către Romgaz, care nu stă la discuţie, şi dacă nu-i vom plăti, va închide robinetul şi adio căldură", a mai declarat Urbanschi.

O recunoaşte şi administratorul judiciar:„Da există acest risc, dar este un risc asumat. Dacă ar fi fuzionat Apaterm cu CET, ar fi crescut recuperarea datoriilor de la populaţie ?".
Mai mult acesta consideră că dacă şi dudecătorul sindic va aproba planul de reorganizare, urmează o perioadă extrem de grea.

„Pentru Apaterm de-abia de-acum se complică lucrurile. Ne aşteaptă o iarnă în care începe greul. Am scăpat însă de faliment, dar pe termen scurt, adică iarna asta şi în perioada următoare. Depinde şi de înţelegerea populaţiei şi ne aşteptăm la o mână de ajutor prin plata la zi a facturilor", a amai spus Florian Mateiţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite