Căpitănia avertizează: „Lipsa unei nave de intervenţie în caz de incendiu la nave poate duce la un dezastru pentru oraşul Galaţi!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de nave cu încărcături periculoase ajung lunar în dreptul Galaţiului, pe Dunăre
Zeci de nave cu încărcături periculoase ajung lunar în dreptul Galaţiului, pe Dunăre

Căpitănia Zonală Galaţi (care are în administrare porturile Galaţi, Brăila, Măcin, Hârşova şi Feteşti) a întocmit recent un raport alarmant cu privire la modul cum sunt pregătite autorităţile locale să facă faţă unor eventuale catastrofe pe Dunăre.

Conţinutul documentului este înfiorător. Autorităţilor sunt avertizate clar că oraşul Galaţi este foarte expus situaţiilor de criză din cauza lipsurilor materiale acute prin care trece Căpitănia. „Lipsa unei nave de intervenţie în caz de incendiu la nave poate duce la un dezastru pentru întreg oraşul Galaţi în situaţia în care o navă încărcată cu mărfuri periculoase (de exemplu azotat de amoniu) ar lua foc", afirmă, în document, directorul Octavian Gheorghiu.

Este dat ca exemplu de pericol cazul navei „Vrachos". În ziua de 10 ianuarie 1971, nava respectivă, sub pavilion panamez, dar cu armatorul grec, era în Portul Galaţi, la dana 27, de unde trebuia să încarce 3.000 de tone de azotat de amoniu. Se încărcaseră 1.500 de tone în momentul în care s-a declanşat un incendiu devastator şi doar o minune a făcut ca nava să nu sară în aer şi să pulverizeze jumătate din oraşul Galaţi. Incidentul a stat la baza scenariului celebrului film „Explozia", în care au jucat mari actori români, printre care Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu-Matei şi Toma Caragiu.

Alarmant este că accidentul se poate repeta oricând, dat fiind că lunar trec pe Dunăre zeci de astfel de convoaie cu încărcături periculoase.

O altă sesizare a celor de la Căpitănie este aceea că instituţia nu are în dotare nici măcar un remorcher cu care să poată scoate din zona oraşului navele cu probleme. Există varianta închirierii, dar asta durează, iar întârzierea poate compromite operaţiunile de salvare.

În fine, un al treilea aspect grav este acela că în acest moment operaţiunile de depoluare în zona portuară sunt lăsate de izbelişte.

Prin modificarea atribuţiilor Administraţiei Portuare a Dunării Maritime Galaţi, a fost eliminată obligaţia de depoluare a acvatoriilor portuare. Trebuie avut în vedere că au existat situaţii de-a lungul timpului când a fost pusă în pericol inclusiv alimentarea cu apă a oraşului Galaţi din cauza unei poluări produse în zona Amonte Priza de apă din Dunăre", mai afimă, în documentul citat, directorul Octavian Gheorghiu.

Prefectul Paul Florea ne-a declarat că a primit amintitul document şi că l-a înaintat Guvernului. „Cred că trebuie luate măsuri pentru protejarea populaţiei de dezastre. Am înţeles că nu există acum fonduri pentru cele solicitate de Căpitănie, dar cred că se vor găsi", a spus Florea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite