Discriminare! Guvernul dă "doi bani" pe gălăţenii care dârdâie în apartamente, condamnaţi la termoficare pe viaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În apartamentele gălăţenilor dependenţi de încălzirea centrală atmosfera rămâne glaciară
În apartamentele gălăţenilor dependenţi de încălzirea centrală atmosfera rămâne glaciară

Primăriile a 36 de oraşe au primit bani pentru plata datoriilor către producătorii de agent termic. Galaţiului i s-au alocat 500.000 de lei, adică de 82 de ori mai puţin decât municipiului Arad, care are 170.000 de locuitori. Prin urmare, cele 82.000 de apartamente ale gălăţenilor „termoficaţi" rămân reci.

Mircea Matei, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunale, a afirmat, în legătură cu frigul din apartamentele gălăţenilor: „La nivelul Autorităţii, ne preocupă situaţia de la Galaţi, care este unică în ţară".
Paradoxal însă, afirmaţia oficialului cu rang de secretar de stat, deci membru al Executivului, nu prea „rimează" cu discriminarea la care este supus municipiul Galaţi în raport cu alte oraşe, care au primit bani de la Guvern pentru plata datoriilor către furnizorii de agent termic.

„Asigurarea căldurii pentru populaţie"

Conform comunicatului dat publicităţii ieri (pe site-ul Executivului): Guvernul a decis să aloce aproximativ 315 milioane de lei din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor (302,7 milioane de lei) şi din Fondul de Rezervă al Guvernului (12 milioane de lei) către bugetele locale ale unui număr de 36 de localităţi. Banii vor fi folosiţi exclusiv pentru achitarea datoriilor către furnizorii de energie termică. Prin alocarea acestor fonduri, Guvernul doreşte să se asigure că producătorii de energie termică vor avea suficiente stocuri de combustibil pentru sezonul rece, evitând astfel posibile întreruperi în asigurarea căldurii pentru populaţie".

Populaţia Galaţiului, neglijabilă ?

Până aici toate bune şi frumoase numai că, deşi domnul Matei a vorbit, la Galaţi, în faţa reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari înfriguraţi, despre „preocupare" pentru situaţia lor, Primăriei Galaţi i s-au alocat doar 500.000 de lei pentru plata datoriei către Electrocentrale. Tot atât a mai primit şi Petroşani, municipiu cu doar 45.000 de locuitori, mulţi dintre ei utilizatori de centrale termice de apartament ! În schimb, primăriei Râmnicu-Vâlcea, care „păstoreşte" 107.000 locuitori, i s-au alocat 27,2 milioane lei, adică de 54 de ori mai mult decât Galaţiului, care are de trei ori mai mulţi locuitori.

Lipsa de încredere, un pretext „subţire"

În încercarea de a explica această discriminare evidentă, gălăţeanul Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, a afirmat că de vină este Primăria, care, în anii trecuţi nu a virat subvenţia cuvenită Electrocentrale şi ca atare, nu exista garanţia că suma alocată ar fi ajuns la producătorul de energie termică.

L-am întrebat pe Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale, dacă o sumă egală cu cea primită de Primăria Arad, de 41,1 milioane de lei, ar fi fost suficientă pentru plata (cu vârf şi îndesat) către Romgaz a contravalorii combustibilului necesar pentru încălzirea apartamentelor gălăţenilor. Răspunsul său nu ne-a surprins.

„Nu pot să comentez decizia Ministerului Administraţiei şi Internelor. Da, o asemenea sumă ne-ar fi permis să plătim gazele şi să începem furnizarea. Asta însă cu condiţia să fi ajuns până la noi. Să nu uităm totuşi că în trecut subvenţia n-a ajuns în conturile noastre" a afirmat Urbanschi
Aşadar războiul căldurii continuă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite