DEZVĂLUIRI Anchetă privind starea dezastruoasă a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Galaţi FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aici trebuia făcut un dig care să apere Barboşiul şi noua staţie de euprare. Nu s-a făcut!
Aici trebuia făcut un dig care să apere Barboşiul şi noua staţie de euprare. Nu s-a făcut!

O comisie de la Ministerul Mediului va sosi săptămâna viitoare la Galaţi pentru a verifica modul cum s-au cheltuit banii pentru refacerea infrastructurii de apărare contra inundaţiilor. Nu mai puţin de 9 diguri au probleme şi nu fac faţă unei eventuale viituri!

O comisie de la Ministerul Mediului va descinde la Galaţi, începând de luni, pentru a verifica starea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor şi modul cum s-au cheltuit banii pentru repararea acestora. Controlul este ca urmare a unui raport alarmant întocmit în vară de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, din care rezulta că sunt grave probleme cu digurile.

În ultimii doi ani, pentru consolidarea şi întreţinerea lucrărilor de apărare contra inundaţiilor din judeţul Galaţi au fost alocate circa 16 milioane de euro.

În diguri sunt sute de puncte de infiltrare care riscă să surpe totul

Digurile de pe Prut sunt „sită"!

Situaţia cea mai gravă este la Prut, acolo unde mai multe lucrări de consolidare sau refacere a digurilor sunt neterminate sau chiar abandonate.
Pe sectorul Brateşul de Jos, în lungime de 19,6 km, există numeroase puncte critice: infiltraţii prin corpul digului (pe circa 15,5 km), tasări pronunţate (pe circa 5,2 km) şi eroziunile de taluz exterior (pe aproximativ 3,1 km).

Lucrarea se află, teoretic, în curs de execuţie, dar este abandonată la stadiul de 80% în urma unui scandal legat de firma executantă: Lescaci SRL Oaş.

În octombrie 2008, Lescaci SRL a câştigat prin licitaţie contractul pentru îndiguirea râului Prut, pe sectorul Brateşul de Jos, în valoare de 2,3 milioane de euro. După ce a executat lucrările în proporţie de 70-80% , le-a abandonat. Firma Lescaci SRL a intrat în atenţia DNA sub suspiciunea că angajaţii acesteia ar fi amenajat un apartament din Bucureşti (lucrări de 20.000 de euro), aparţinând unei rude a ministrului Mediului, Lazlo Borbely, în schimbul obţinerii unor contracte publice.

Acest dig ar trebui să fie cu un metru mai înalt

Termenul de execuţie pentru lucrările de la Brateşul de Jos era 2010, dar lucrarea n-a fost terminată nici până astăzi. „Lucrarea nu s-a executat în parametrii proiectaţi. Sunt puncte critice în dig, care trebuiau întărite, iar în unele zone cota coronamentului este mai mică cu 50-70 de centimetri faţă de cât ar fi fost normal", ne-a declarat subinginerul Gheorghe Bunea din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Galaţi.

Probleme mari sunt şi pe sectorul Brateşul de Sus. Pe 19 km sunt infiltraţii pe sub dig, iar pe 5,5 km există fisuri care pot provoca prăbuşirea acestuia. În zonă se lucrează la consolidare, însă la modul „cu încetinitorul", iar şansele ca totul să fie gata în acest an sunt minime.

VEZI AICI CELE 9 DIGURI CU PROBLEME

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite