Galaţi: O firmă de Galaţi va primi un milion de lei despăgubire pentru că statul i-a blocat un teren cu bunuri confiscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firma a dat în judecată statul român deoarece , vreme de  doi ani, nu şi-a putut folosi terenurile ocupate de macarale şi caroserii auto confiscate de Garda Financiară.

SC Sorex SA din Galaţi se confruntă, din luna iunie 2007, cu o situaţie neobişnuită. Comisarii Gărzii Financiare au confiscat de la aceasta mai multe macarale, caroserii auto şi piese de maşini dezasamblate, considerate a fi fost furate.

În loc să întreprindă demersuri pentru a le ridica de pe terenurile SC Sorex SA în vederea valorificării, Garda Financiară a încheiat un contract de depozit cu reprezentanţii legali ai firmei. În document se stipulează că depozitarea bunurilor este gratuită timp de 90 de zile.

În mod normal, după expirarea acestei perioade, statul era obligat să-şi ridice bunurile confiscate, dar n-a făcut-o. Indiferenţa Gărzii Financiare a pus  respectiva societate în situaţia de a cere despăgubiri statului român întrucât, timp de peste doi ani, nu şi-a putut folosi terenurile care însumează 14.430 de metri pătraţi.

Nu se mai putea continua aşa. Era singura cale de a-i determina (pe reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice  n.r.) să-şi ridice bunurile confiscate de pe terenurile aflate pe strada  Tecuci şi în zona Fileşti Nord”, ne-a declarat avocatulul SC Sorex, Romică Artene.

O afacere păguboasă pentru Stat

Firma gălăţeană nu are bani suficienţi pentru a plăti taxa de timbru aferentă despăgubirilor de 2,5 milioane de lei solicitate iniţial aşa încât  a cerut Tribunalului Galaţi despăgubiri în cuantum de un milion de lei.

În replică, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Galaţi au precizat că nu se identifică cu Statul român şi deci nu pot fi chemaţi să răspundă pentru o eventuală pagubă produsă firmei căreia îi aparţin terenurile.

Pe de altă parte, Finanţele nu scapă ocazia de a scoate în evidenţă faptul că au cerut SC Sorex să predea bunurile confiscate, dar firma a refuzat să facă acest lucru.

În replică, avocatul Romică Artene afirmă: „Faptul că Finanţele spun că nu le-am predat bunurile confiscate mă face să râd. Ei vor să ştie cât îi costă să le ia de pe terenurile societăţii pe care o reprezint.  Le spun eu,  deoarece ştiu deja. Dezasamblarea unei singure macarale costă  11.200 de lei, iar din vânzarea bucăţilor la fier vechi, se pot scoate maximum 7.000 de lei”.

Aşadar Statul ar ieşi în pierdere aşa că preferă să le lase acolo unde sunt.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite