Ultima strigare pentru construcţiile ilegale. Din 2012, nu se mai acordă retroactiv autorizaţii, iar clădirile sunt dărâmate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ultimul scandal legat de construcţiile ilegale a fost cel de la demolarea pizzeriei "Da Isi"
Ultimul scandal legat de construcţiile ilegale a fost cel de la demolarea pizzeriei "Da Isi"

Primăria Galaţi a anunţat că de la 1 ianuarie 2010 nu va mai autoriza retroactiv contrucţiile ilegale, care vor fi demolate. În ultimii trei ani, peste 1000 de gălăţeni au preferat să folosească această portiţă din lege pentru a-şi ridica imobile, pentru a-şi extinde balcoanele sau chiar pentru investiţii impresionante, de milioane de euro.

În ultimii ani a devenit o adevărată modă ca proprietarii din Galaţi să construiască fără autorizaţie, iar după ce totul este gata să ceară Primăriei să le elibereze actele legale. Procedura se numeşte „intrare în legalitate" şi a fost introdusă în 2002, cu un un scop aparent nobil: stoparea haosului urbanistic.

În ultima vreme, însă, prevederea legală a fost folosită în mod abuziv de proprietari şi s-a ajuns la situaţii de-a dreptul aberante. Spre exemplu, în zona „Ancora" din Mazepa a fost construită o cârciuma fix în mijlocul trotuarului, după care patronul a solicitat intrarea în legalitate. După ce Consiliul local i-a respins actele, amintitul patron a dat instituţia în judecată şi, culmea, a câştigat. Primăria a fost obligată să autorizeze cârcima de pe trotuar şi, mai mult, să plătească daune de peste două miliarde de lei vechi pentru că „a întârziat deschiderea activităţii restaurantului".

Un al doilea caz de notorietate este construirea unei fabrici de confecţii de câteva milioane de euro într-un parc de la ieşirea de la Galaţi spre Brăila, în apropiere de Selgros. Firma Cozamin SRL, care a ridicat investiţia, a solicitat intrarea în legalitate de-abia după ce totul a fost gata, adică în august 2011, iar autorităţile locale i-au aprobat, după ce ce i-au dat o amendă simbolică, de 2.000 de lei.

În ultimii trei ani, peste 1000 de gălăţeni au preferat să folosească această portiţă din lege pentru a-şi ridica imobile, pentru a-şi extinde balcoanele sau chiar pentru investiţii impresionante, de genul fabricii de confecţii. Explicaţia acestui mod de lucru este simplă: procedura legală este complicată şi durează luni de zile, aşa că oamenii preferă se să apuce de treabă şi apoi să-şi pună problema actelor.

Viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a precizat că persoanele care vor să intre în legalitate mai pot face acest lucru doar până la data de 31 decembrie 2011. „Ultimele 40-50 de dosare care vizează astfel de situaţii se află pe masa Comisiei de Urbanism. Pe 31 decembrie 2011 cine nu a obţinut actele necesare, se poate gândi la demolare", a spus viceprimarul.

De la 1 ianuarie 2012, lucrurile devin şi mai complicate: este interzisă orice formă de intrare în legalitate indiferent de regimul juridic al terenului, că e proprietate publică sau privată. Toate construcţiile ridicate fără autorizaţie vor fi pur şi simplu demolate, fără altă procedură preliminară, pe cheltuiala proprietarului.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite