Aproape 1000 de datornici către Apaterm ar putea fi executaţi silit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vârstnicii cu datorii mari la întreţinere sunt cei mai vulnerabili
Vârstnicii cu datorii mari la întreţinere sunt cei mai vulnerabili

Dacă la data de 15 decembrie instanţa va respinge recursul societăţii la decizia de faliment, lichidatorul CC Insol SPRL din Constanţa va prelua procesele societăţii de termoficare cu asociaţiile de proprietari şi locatarii cu datorii.

Conform planului de reorganizare a Apaterm, respins de judecătorul sindic, rezultă că în întervalul ianuarie 2008 - iulie 2011, distribuitorul de apă caldă şi agent termic pentru încălzirea locuinţelor a acţionat în instanţă peste 3.000 de rău-platnici, iar până la data la data întocmirii planului, au fost emise 982 de hotărâri de executare silită, pentru facturi neplătite însumând 29.016.561,08 lei.

În planul de reorganizare, se precizează că „ au fost semnate de către asociaţiile de proprietari 120 de angajamente de plată, pentru suma totală de 4.156.381,37 lei şi s-au încheiat 252 de acorduri de mediere, în baza Legii 192/2006 pentru o valoare de 7.130.672,93 de lei. Din 1.371 de titluri, 911 urmează a fi puse în executare, iar restul mai trebuie legalizate pentru a deveni executorii".

Tot din acest document mai rezultă faptul că, din 2009, în cazul 305 datornici s-a procedat la cesiunea de creanţe şi 118 dintre aceştia au fost deja executaţi silit, iar la alţi 187, procedura se află în curs

Datornicii, „predaţi" lichidatorului

În condiţiile în care SC Apaterm SA a intrat în procedura de faliment, la ora actuală, pe rolul instanţelor se află 988 de procese prin care administratorul judiciar Rominsolv a încercat recuperarea datoriilor de la asociaţiile de proprietari cu debite restante foarte mari.

Toate aceste procese şi probabil şi altele noi, vor fi preluate şi continuate de lichidatorul judiciar "CC Insol" SPRL din Constanţa. Ba mai mult chiar este posibil ca lichidatorul să deschidă acţiuni şi împotriva altor datornici.

În majoritatea situaţiilor în care s-a încercat recuperarea în instanţă a debitelor de la Asociaţiile de Proprietari, acestea s-au îndreptat la rându-le împotriva locatarilor care nu şi-au mai plătit demult întreţinerea, cesionând ceanţele către Apaterm. Astfel, locatarii datornici au ajuns să restituie tranşe din contravaloarea întreţinerii neplătite ani de zile direct către societatea de termoficare, în prezent aflată în faliment.

Întrebarea care se pune şi la care deocamdată nu poate răspunde nimeni căci reprezentanţii lichidatorului judiciar CC Insol SPRL n-au putut fi contactaţi, este ce va face acesta. Va continua să încaseze aceste datorii de la locatarii cu debite mari sau va trece la executare silită ?

Datornici „de bună credinţă"

Eufrosina Petrache este pensionară şi are de plată la întreţinere suma de 3.800 de lei (care include şi penalităţi). Din pensia lunară de 980 de lei, poate plăti datoria doar cu ţârâita aşa că perspectiva de a se trezi la uşă cu executorul judecătoresc o îngrozeşte.

„Mamă, eu m-am rugat să nu dea drumul la caldură măcar pană la sfârşitul lui decembrie că acum chiar dacă ţin închise caloriferele, tot am de plată pe luna asta şi se adună şi nu mai pot sa dau din datorie. N-am o pensie prea mică dar dau pe medicamente jumătate din ea. Eu vreau să plătesc întreţinerea, dar sunt şi văduvă şi dacă îmi ia Tribunalul apartamentul sau bruma mea de lucruri, eu o să mor", spune vârstnica.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite