Criza a ajuns şi în Justiţie. Până şi avocaţii "şmecherilor" au început să accepte plata onorariilor în rate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocatul Mircea Breahnă
Avocatul Mircea Breahnă

Criza a lovit destul de serios şi pe culoarele Palatului de Justiţie din Galaţi. Decanul Baroului Galaţi, avocatul Mircea Breahnă, spune că sărăcia din ţară a făcut ca tot mai mulţi dintre oamenii care apelează la instanţe să nu-şi mai poată permite un avocat. În aceste condiţii, fie aleg să se reprezinte singuri, fie ajung să solicite Baroului să le asigure un avocat fără plată.

Mircea Breahnă spune că, dată fiind conjunctura, nu trebuie să mai mire pe nimeni faptul că avocaţii îşi reduc onorariile sau acceptă plata în rate.

„Fiecare coleg avocat se înţelege cu clientul lui după cum crede de cuviinţă, în funcţie de timpul consumat, de complexitatea speţei şi de contextul socio-economic. Avem o profesiune liberală", apreciază decanul. „Din păcate, în ultima vreme, din ce-mi spun colegii mei, încasările au scăzut foarte mult, deci fiecare s-a orientat cum a putut mai bine. Unii au scăzut tarifele, alţii au acceptat plata în mai multe rate", adaugă Breahnă.

Decanul Baroului ne-a mai spus că în ultimele luni a primit tot mai multe cereri din partea unor persoane care solicită asistenţă juridică gratuită deoarece nu-şi pot permite un avocat.

Decât nimic, mai bine mai puţin

Mulţi dintre avocaţii cum care am vorbit ne-au mărturisit că, faţă de acum doi-trei ani, în acest moment sunt nevoiţi să accepte onorarii cu 20-30% mai mici, pentru dosare similare.

Ne adaptăm la piaţă. Nu poţi să nu ţii cont de situaţia din ţară, de context, când vorbeşti cu clientul despre plata prestaţiei tale juridice. Oamenii nu pot să-şi dea ceea ce nu au", afirmă avocatul Gigel Potrivitu, care ne-a mărturisit că a acceptat, nu o dată, şi plata în rate.

Există şi avocaţi care cred că reducerea tarifelor nu trebuie să fie dusă în extrem. „Ceea ce face un avocat bun nu poate face oricine. Toţi facem reduceri, dar cine ţine la «brandul» lui nu poate face reduceri spectaculoase", spune avocatul Mihail Boldea.

Şi conducerea Baroului este de aceeaşi părere. „Nu sunt de acord cu colegii care reduc foarte mult onorariile în raport cu complexitatea cauzelor. Această modalitate de lucru cu clienţii reprezintă practic concurenţă neloială", afirmă decanul Breahnă.

Persoanele care apelează la justiţie şi au nevoie de un avocat cred că „sezonul reducerilor" este un lucru bun.

Mă judec de mai bine de patru ani pentru nişte pământ. Am schimbat trei avocaţi şi toţi au vrut să ia pielea de pe mine. Milioane peste milioane le-am dat. La criza asta ar fi bine să mai reducă oleacă din pretenţii, că nu mai sunt bani", ne-a declarat Maria Gheorghe (68 ani).

Eu am un proces pentru o casă naţionalizată şi duc procesul ăsta de zece ani. M-am judecat până la Curtea Supremă şi iar de la capăt. Am avut avocaţi înţelegători, care m-au mai păsuit cu plata o lună-două. Alţii au acceptat şi plata în vreo trei-patru tranşe. E ceva normal, că doar nu avem fabrică de bani acasă", spune şi Marin Horoi (62 ani).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite