Coplata serviciilor medicale îi sperie pe bolnavii gălăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai mulţi pensionari nu-şi permit coplata serviciilor medicale aşa că vor fi siliţi să renunţe la ele
Cei mai mulţi pensionari nu-şi permit coplata serviciilor medicale aşa că vor fi siliţi să renunţe la ele

În ultimii ani, s-a tot vorbit despre necesitatea plăţii parţiale a servicilor medicale, care sunt oricum decontate din Fondul asigurărilor sociale de sănătate, şi iată că din 2012, coplata a fost impusă prin lege.

Conform noului act normativ, care a modificat Legea reformei sanitare, în afara pensionarilor săraci, a elevilor, studenţilor şi a pacienţilor din programele de sănătate, ceilalaţi bolnavi vor plăti suplimentar pentru serviciile medicale de care au nevoie.

„Pacientul, care şi-a achitat contribuţia la asigurările sociale de sănătate, va plăti cinci lei pentru o consultaţie la medicul său de familie, iar pentru o consultaţie la un medic specialist, 10 lei. Tarifele sunt fireşte mai mari în cazul medicinei de înaltă performanţă. De exemplu, pentru o investigaţie cu computerul tomograf, coplata poate ajunge până la 200 de lei", ne-a informat dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Pentru fiecare persoană înscrisă pe lista de capitaţie a unui medic de familie va exista un carnet special, cu „tichete pentru sănătate" care vor fi completate pe măsură ce se va achita fiecare coplată. Anual, un asigurat va plăti suplimentar prin coplăţi suma totală de 600 de lei. După achitarea integrală a acesteia, titularului carnetului nu i se va mai percepe coplată indidiferent de volumul şi nivelul serviciilor medicale de care va mai avea nevoie.

Cei mai îngrijoraţi de noile prevederi sunt gălăţenii cu venituri modeste.

„Mi-aţi dat o veste cum nu se poate mai proastă. Deja nu-mi mai plătesc facturile ca să am cu ce să cumpăr în fiecare lună o sacoşă de medicamente. De unde să mai dau şi pentru consultaţii? Am o pensie de 737 de lei. O să murim!", ne-a declarat Zina Petrăchel, pensionară.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite