VOCEA GALAŢIULUI Cum să falsifici un catalog şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adevăratul şi de netăgăduitul autor al „patentului" este secretara Liceului Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi. Doamna cu pricina a reuşit, în doar şase luni, să facă din fiul ei - până atunci o loază obişnuită, cu apucături de cocalar - un mic geniu.

Recunosc de la bun început - nu mă dau în vânt după „schema" tabloidă în care informaţia este axată pe scheletul sintagmei „cum să...". Însă de data asta n-am încotro. Sunt realmente obligat (civic vorbind) să mă ocup de un astfel de subiect!

E drept, există o diferenţă notabilă între ceea ce voi creiona eu aici şi „reţetele" tradiţionale despre cum să îşi faci genele mai stufoase sau părul mai vâlvoi. Nu de alta, dar vă voi arăta ceva cu totul şi cu totul special: în ce fel se poate falsifica un catalog şcolar şi cum poate fi transformat un elev repetent într-un premiant.

Nu. Nu sunt inventatorul metodei. Dar recunosc că m-a impresionat şi m-a determinat să exclam: „Există genialitate chiar şi în infracţionalitate!"
Adevăratul şi de netăgăduitul autor al „patentului" este secretara Liceului Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi. Doamna cu pricina a reuşit, în doar şase luni, să facă din fiul ei - până atunci o loază obişnuită, cu apucături de cocalar - un mic geniu. Din repetent, l-a metamorfozat în premiant! Reţeta e chiar simplă, de altfel.

Pasul 1: Se ia loaza cu note mizerabile şi se transferă la un alt liceu. Preferabil din altă localitate. Pe drum, foaia matricolă suferă o transformare uluitoare: notele de 3 şi 4 se fac de de 9 şi de 10, graţie mamei care are ştampila pe mână. La noul liceu, geniul în devenire face absenţe cu duiumul şi ia alte note mizerabile. Dar nu contează, căci nimic nu-i poate strica media bună.
Pasul 2: Progenitura este retransferată la liceul de unde a plecat. Pe drum, foaia matricole suferă o nouă transformare spectaculoasă („Mulţumesc, mami!"), iar notele de tot râsul cresc întocmai ca Făt-Frumos.

Singura problemă este că metamorfoza loazei în premiant, deşi genială, a fost prea bruscă pentru a nu fi suspectă. Efect de avalanşă. Mai întâi o bârfă mică, apoi o anonimă la Inspectorat, apoi acuzaţii pe faţă în cancelarie.

Surprinzător (dar oare ce mai e surprinzător în România de azi?), în ciuda evidentului fals, doamna secretară nu e nici dată afară, nici arestată şi nici măcar suspendată. Parchetul ezită, Inspectoratul anchetează, şi iar anchetează, apoi mai anchetează o dată, dar concluziile nu vin.

Deloc surprinzător, imediat mai apare o bârfă: cică doamna falsificatoare are o rudă la Parchet şi - ca să vezi coincidenţă! - încă o rudă, dar la Inspectoratul Şcolar.
Lanţ perfect, bazat pe slăbiciuni şi alte alea. Maestre Caragiale, ce le mai anticipezi matale pe toate, neicusorule!

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite