Războiul căldurii s-a tranşat la Tribunal. Judecătorii au obligat Electrocentrale să dea drumul la căldură! VEZI SENTINŢA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decizia instanţei este executorie, dar poate fi atacată cu recurs. Conducerea Electrocentrale spune că aşteaptă ca hotărârea judecătorească să-i fie comunicată, dupa care va decide ce face. Prefectul Paul Florea a anunţat că va soma Electrocentrale să respecte decizia judecătorilor.

Tribunalul Galaţi a dispus astăzi că societatea Electrocentrale SA Galaţi trebuie să înceapă să furnizeze agentul termic în tot oraşul. Decizia, destul de controversată încă, a fost primită cu destul de multe rezerve de conducerea societăţii, care spune că mai întâi vrea să vadă un document scris şi de-abia după aceea va lua o decizie.

Mă voi consulta şi cu avocatul şi apoi îmi voi formula un punct de vedere, pentru că tehnic, Electrocentrale a pornit demult căldura, mă refer la agentul termic furnizat pentru apa caldă menajeră...", a declarat Eduard Urbanschi, directorul Electrocentrale SA.

IATĂ SENTINŢA JUDECĂTORILOR

image

În schimb, Prefectul Paul Florea, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a fost destul de tranşant în problema căldurii. „Dacă instanţa de judecată a decis ca Electrocentrale să furnizeze căldura, societatea trebuie să respecte de urgenţă decizia. Voi lua legătura cu Electrocentrale pentru a se da drumul la căldură. Este obligaţia lor să dea drumul la căldură, urmând ca restul problemelor, privind respectarea legii în acest subiect să fie rezolvate ulterior", a declarat prefectul.

Revenind la decizia judecătorilor, trebuie să spunem că, de fapt, aceştia au admis solicitarea Apaterm prin care această societate cerea să i se furnizeze agent termic până la soluţionarea dosarului prinvind insolvenţa. Mai precis, pentru că expertul independent pe care-l solicitase judecătorul nu a finalizat raportul referitor la planul de reorganizare, dosarul a fost amânat pentru 8 noiembrie, iar până când se va lua o decizie finală, Apaterm şi, implicit, populaţia ar trebui să aibă căldură.

Practic, dacă pe 8 noiembrie se va dispune falimentul şi lichidarea apaterm, obligaţia privind furnizarea căldurii va fi nulă. În schimb, dacă se va decide intrarea în reorganizare a Apaterm, atunci Electrocentrale va avea şi în continuare obligaţia de a-i furniza agent termic.

Deocamdată,  decizia este executorie şi trebuie pusă în aplicare de îndată, deşi este atacabilă cu recurs şi depinde într-un final de dosarul de insovenţă al Apaterm.

Interesant este că prefectul Paul Florea admite şi soluţia că Apaterm ar putea furniza căldură în continuare, dar şi că activitatea ar putea fi preluată de Electrocentrale, sau că Electrocentrale ar putea fi preluată de Primărie.

"Iau în calcul orice soluţie, inclusiv intenţia exprimată în CL, ca CET să fie preluată în administrarea Primăriei. Eu am fost de acord cu acest lucru şi pe vremea când eram consilier local, considerând că a avea, în subordine locală şi producerea şi distribuirea de agent termic este justificat din punct de vedere economic".

Prefectul a mai spus că în contextul deciziei magistraţilor nu se mai justifică instituirea stării de alertă la Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite