FOTOGALERIE Singura herghelie din România de cai Ghidran pur-sânge, distrusă cu premeditare de către Romsilva

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Herghelia de la Tuluceşti (judeţul Galaţi), singura din România care mai deţine o linie genetică pură a cailor din rasa Ghidran, este la un pas de desfiinţare. Regia Naţională Romsilva, care a preluat în urmă cu câţiva ani toate hergheliile de stat din ţară, a decis să restructureze toate fermele de cai pe care le deţine. Prima victimă - ferma gălăţeană.

Motivul oficial al restructurării hergeheliilor este acela că, din nefericire, cheltuielile de funcţionare a acestora sunt mult prea mari, iar programul de rentabilizare prin „turism hipic" - în care se puneau foarte mari speranţe - a eşuat.

Printre victimele acestei restructurări se numără şi ferma gălăţeană. Deja cei mai valoroşi 30 de cai dintre cei 150 aflaţi în inventar au fost mutaţi la herghelia Cislău (Buzău). Caii transferaţi sunt cei înscrişi în registrul naţional genealogic ca fiind Ghidram pur-sânge. Întreţinerea acestor animale este subvenţionată de către stat, spre deosebire de restul, care sunt ţinuţi pe cheltuiala Romsilva.

GALERIE FOTO

image

În fermă au mai rămas în acest moment iepele-mamă, armăsarii, tineretul aflat în procedura de atestare genealogică şi caii fără valoare genetică deosebită, care sunt scoşi la vânzare", ne-a declarat Gheoghe Luca, purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Galaţi.

După toate probabilităţile, în lunile următoare vor fi transferaţi la Cislău şi Ruşetu şi armăsarii şi iepele-mamă, aşa că herghelia de la Tuluceşti va dispărea, după o tradiţie veche de câteva decenii.

image

„Vor mai rămâne caii fără valoare deosebită, care vor fi folosiţi la muncă, iar ferma se va profila pe producţia de furaje pentru celelalte herghelii ale Romsilva. Avem 600 de hectare de teren în administrare", ne-a mai spus Gheorghe Luca.

Există şi speculaţii că desfiinţarea fermei de la Tuluceşti are substrat imobiliar, deoarece terenul pe care funcţionează este în vecinătatea pădurii Gârboavele, cel mai important loc de agrement de la marginea Galaţiului. Oficialii Romsilva au negat însă existenţa unor interese imobiliare.

image

Gălăţenii cu care reporterii "Adevărul" au discutat şi-au exprimat nemulţumirea faţă de faptul că herghelia va dispărea. "Era un loc frumos, unde mai puteai duce un copil să vadă cum arată un cal adevărat, să pună mâna pe el, să se urce pe el şi să simtă senzaţia aceea minunată. Ştiu că existau chiar grădiniţe particulare care duceau frecvent copii acolo, pentru echitaţie. E păcat că se distruge", ne-a declarat porfesoara Angela Roşca (38 ani).

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite