Gheorghe Andreescu, unul dintre artiştii gălăţeni de referinţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şi-a câştigat notorietatea cu un evantai larg de activităţi artistice, pornind de la pictură, muzeografie şi până la artă monumentală.

Gheorghe Andreescu a avut prima expoziţie personală chiar în timpul facultăţii la sala „Kalinderu" din Bucureşti.

Era doar începutul unei activităţi expoziţionale prodigioase, cu peste 30 de expoziţii personale în ţară şi peste 20 de expoziţii de grup în străinătate.

Munca artistului este extrem de complexă, Gheorghe Andreescu ocupându-se pe lângă pictură şi de grafică de carte, scenografie de operă şi operetă, music hall, spectacole pentru copii, teatru dramatic şi pentru copii. Pasiunile sale rămân însă pictura şi desenul.

„Am o anumită spaţialitate. Văd lucrurile altfel decât un alt pictor. Compoziţiile mele au o interpretare scenografică", ne explică pictorul.

A lucrat ca restaurator timp de trei ani şi jumătate la cunoscutul muzeu „Peleş" din Sinaia, fiind specializat pe sticlă, metal şi sculptură, iar un an a activat la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. Din 1975, este muzeograf principal la Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, unde lucrează şi în prezent.

Specialist în lucrări de artă monumentală

Activitatea sa în domeniul artei monumentale este cunoscută de majoritatea gălăţenilor.

Este suficient să enumerăm câteva dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale. Este vorba de „Relief şi sgrafitto" la Casa Căsătoriilor, „Ansamblu metal gravat" la Prefectură, monumentele eroilor din localităţile Tuluceşti şi Rogojeni, „Sculptură şi sgrafitto" la Colegiul Vasile Alecsandri şi pictură murală la Universitatea „Danubius".

Ca muzeograf principal a organizat peste 40 de expoziţii de artă contemporană românească.

Răsplătit pentru întreaga activitate

Gheorghe Andreescu a fost premiat în mai multe rânduri pentru contribuţia adusă culturii naţionale româneşti, printre cele mai importante distincţii numărându-se medalia şi diploma „Meritul Cultural" clasa a II-a, categoria „Arte Plastice", acordate de preşedinţia României în 2004, premiul revistei „Porto Franco" în 2009 şi premiul de excelenţă al municipiului Galaţi care i s-a acordat de trei ori.

„Crezul meu în artă este pictura de calitate, bazată pe echilibru între linie şi culoare, între închis şi deschis, între spaţiu şi monumentalitate. Indiferent de ceea ce fac, cred eu că se cunoaşte", concluzionează pictorul.

Gheorghe Andreescu care ne-a dezvăluit câteva dintre secretele pe care se bazează succesul său: „Un lucru pe care îl consider cel mai important în viaţă este munca de atelier, combinată cu responsabilitatea muncii de la teatru şi muzeu, toate pe fondul unui mediu familial unit, cu dragoste faţă de oameni, cu apreciere faţă de importantul număr de prieteni pe care îl am şi pentru pescuit".

Ce îi place
Îmi place în mod deosebit onestitatea, respectul de sine. Îmi plac oamenii care respectă valorile umanităţii şi ierarhiile umane. Acum este un alt sistem de valori. Sunt oameni care au ajuns foarte buni la furat şi înşelăciuni.

Ce nu îi place
Nu îmi place că nu suntem ceea ce am visat să ajungem ca naţie. Ni s-au înecat iluziile. Este vorba de aspectul vieţii în general. Ca să sintetizez, nu-mi place sistemul actual de cultivare a valorilor.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aţi ales să deveniţi muzeograf?

Sunt legat de instituţia de cultură prin destin. Din liceu am colaborat cu Teatrul Dramatic „Fani Tardini" şi în studenţie, cu alte teatre din ţară. După terminarea facultăţii, m-am angajat la Muzeul de Artă Modernă şi Contemporană Galaţi, colaborând ulterior cu Teatrul Muzical „Nae Leonard", biblioteca V.A. Urechia, dar şi muzee, galerii de artă din ţară şi străinătate.

Vă mai amintiţi de prima pictură?

Am pictat prima dată în clasa a V-a, iar subiect a fost profesorul meu de desen. El m-a îndrumat ulterior către Şcoala de Artă. Şi de atunci până acum lucrez în acest domeniu. La teatru fac scenografie şi în particular sunt colecţionar.

Profil
Născut: 29 iulie 1946
Studii: Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu" Bucureşti (1973), Facultatea de Muzeografie-Muzeologie (1981)
Stare civilă: Căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite