Asociaţia SMURD Galaţi a ajutat cu banii necesari pentru repararea unei ambulanţe abia după trei luni de la defectarea acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, care are în custodie maşina pentru intervenţii la accidente şi urgenţe medicale, a solicitat în repetate rânduri ajutor pentru repunerea ei în funcţiune

Două dintre ambulanţele SMURD Galaţi, una de tip B2, cu care acordă primul-ajutor paramedicii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU), şi o alta tip C1, dotată cu echipament de terapie intensivă , au zăcut defecte în garajul ISU. Asta până zilele trecute când cea tip B2 a fost în sfârşit trimisă în service pentru a i se monta o galerie de evacuare în valoare de 2000 de lei. Pentru această sumă a stat neutilizată atâta timp, cu toate că în contul Asociaţei SMURD Galaţi există 700.000 de lei.

Ambulanţa de tip C1 mai poate aştepta, că doar este de rezervă.

Asistenţa medicală de urgenţă a fost acordată cu o ambulanţă de tip B (având dotare minimă), cu care se pleacă la intervenţii numai în tandem cu „maşina de medic", un autoturism Scoda Octavia Break, modificat şi dotat cu aparatură de reanimare.

Cum gararea şi întreţinerea ambulanţelor SMURD este în sarcina Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, am discutat despre dificultăţile întâmpinate la repararea acestor maşini atât de importante pentru obşte, cu colonel Ion Pleşu, inspectorul-şef al instituţiei.

„Într-adevăr a existat o oarecare întârziere legată de procedura legală de cheltuire a banilor Asociaţiei SMURD, dar conducerea acesteia a manifestat înţelegere şi a acceptat propunerea noastră de a extinde protocolul de finanţare şi pentru întreţinerea celorlalte două ambulanţe SMURD, primite prin programul Ministerului Sănătăţii. Practic asociaţia putea asigura finanţarea întreţinerii doar pentru ambulanţele cumpărate de Primărie şi Consiliul Judeţean", a afirmat Pleşu.

Extinderea protocolului este justificată de şeful ISU cu reducerea drastică a bugetelor Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor din cauza cărora ambulanţele repartizate gratuit riscă să rămână neîntreţinute şi fără anvelope de iarnă.

Ambulanţa care în sfârşit este dusă la service, marca Volkswagen, are un lung parcurs, nu numai la cazuri, ci şi prin service-uri neautorizate. Reparaţiile făcute de diverşi meşteri au costat, numai în cazul ambulanţei din nou defecte, 15000 lei.

Colonelul Pleşu a promis că s-a terminat cu "meşteritul" la ambulanţele SMURD.

„Vom duce ambulanţele la reprezentanţele marcii Volkswagen pentru a beneficia de calitatea lucrărilor şi de garanţie. Este absolut necesar având în vedere regimul dur în care sunt exploatate şi importanţa lor".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite