Galaţi: Forumul studenţilor - “Nu cred că profesorii şi-ar ştirbi salariile grase renunţând la o parte din banii destinaţi lor, în favoarea studenţilor”
0Această opinie a fost exprimată la Forumul Organizaţiilor Studenţeşti care are loc la Galaţi în această săptămână. Burse mai multe, alocaţii pentru organizaţiile studenţeşti şi depolitizarea alegerilor pentru funcţia de rector sunt principalele teme discutate de către reprezentanţii studenţilor.
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România a organizat în această săptămână la Galaţi cel mai important eveniment pentru mişcarea studenţească, "Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România", ajuns la a şasea ediţie.
Zgârcenie legendară
Una dintre propunerile discutate în cadrul forumului a fost şi aceea de a li se acorda studenţilor cinci la sută din veniturile universităţilor.
"Poate fi vorba de cinci la sută din taxele plătite şi din veniturile lor extrabugetare, care să ajungă la stundenţii şi organizaţiile studenţeşti. Cred că aşa ar fi corect", a ridicat problema Răducu Şerbănescu, lider al studenţilor de la Universitatea din Oradea.
Liderul studenţilor gălăţeni s-a declarat sceptic în legătură cu această propunere.
"Cred că este o propunere imposibilă, mai ales acum în perioadă de criză să se facă aceste alocări bugetare. Nu cred că profesorii şi-ar ştirbi salariile grase renunţând la o parte din banii destinaţi lor, în favoarea studenţilor. Nu cred că se va întâmpla vreodată aşa ceva. La Galaţi, Universitatea încasează lunar, din taxe, 4,9 milioane de lei, iar suma se duce aproape în întregime pe plata salariilor", a declarat Dorin Coteţ, preşedintele Ligii Studenţilor din Universitatea "Dunărea de Jos". Dialogul pe marginea a ceea ce studenţii au numit „legendara zgârcenie a profesorilor universitari" au continuat.
"Anul trecut, m-am înţeles cu profesorii de la facultate să direcţioneze 2 % din impozitul pe venituri, care oricum ajunge la stat, către studenţi. După o perioadă, a venit un profesor şi mi-a cerut să cumpăr din aceşti bani un instrument care costa 20.000 de euro!", a mai declarat Dorin Coteţ.
Alte puncte de discuţie care s-au aflat pe agenda de lucru a primei zile a formului au fost: modul de alegere a rectorilor, clasificarea universităţilor precum şi nivelul burselor studenţilor prevăzut în noua Lege a educaţiei.
Despre forum
Timp de cinci zile, aproape 150 de studenţi din toate centrele universitare vor dezbate politici şi soluţii pentru sistemul educaţional din România. Tema centrală din acest an este "Dimensiunea socială a educaţiei-probleme şi soluţii". Pentru ziua de mâine, liderii studenţilor vor participa la un workshop anti-corupţie.