Galaţi: Un lider de sindicat din oraşul Tecuci vrea să introducă noţiunea de „sindicalist pe viaţă"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Tecuci (afiliat la FSLI), Mircea Petică îşi ademeneşte membrii cu zeci de „ajutoare", dar îi pune să semneze un contract prin care îi obligă să stea în sindicat cel puţin cinci ani, altfel returnează banii.

După ce a uimit întreaga opinie publică din judeţul Galaţi cu practicile împinse până la limita dictaturii, liderul Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Tecuci (afiliat la FSLI), Mircea Petică revine în forţă şi vrea să arate că poate să facă „ce vor muşchii lui", indiferent de ceea ce se scrie.

Relevant este cazul a doi profesori - Vasile şi Emilia Roşu - care în 2007 au primit de la sindicatul lui Petică ajutoare în valoare de 400 de lei pentru a-şi reface gospodăriile după inundaţiile care au afectat oraşul. În primăvara anului acesta, când cei doi au încercat să plece în alt sindicat, au realizat că nu-i aşa de simplu.

Mircea Petică n-a suportat ideea şi le-a «sancţionat» gestul acţionându-i în instanţă pentru a-şi recupera banii daţi ca ajutor. Asta pentru că în contractul de acordare a ajutorului exista o clauză prin care condiţiona plata acelor ajutoare cu obligaţia de a rămâne în sindicat încă cinci ani.

Supărat că Vasile şi Emilia Roşu au avut tupeul să sesizeze presei în legătură cu cazul lor, Mircea Petică a vrut să se răzbune şi a trecut la hărţuială.

„Atât eu, cât şi soţul meu am primit de la instanţa de judecată o înştiinţare prin care un executor judecătoresc trebuia să ne pună poprire pe câte 200 de lei din salariu, bani pe care chipurile îi datoram sindicatului ca şi cheltuieli de judecată. Este incredibil: noi am plătit aceşti bani încă din luna iulie, dar domnul Petică nu face altceva decât să ne hărţuiască. În vară, am plătit fiecare dintre noi câte 400 de lei, bani pe care-i primisem drept ajutor în luna octombrie 2007, dar în cele din urmă am fost obligaţi să plătim şi cheltuielile de judecată. I-am plătit şi pe aceia numai să scăpăm odată de acest om", spune cu lacrimi în ochi Emilia Roşu, profesoară la Şcoala 5 din Tecuci.

Nedumerită, femeia a alergat într-un suflet la executorul judecătoresc Viorel Mirel Ţigănuş de la care a aflat că Mircea Petică l-ar fi vizitat zilele trecute şi i-ar fi cerut să facă tot posibilul să scoată de la cei doi dascăli aşa-zisele datorii.

„Este inadmisibil să procedeze aşa. Am înţeles că ne-a ameninţat public că ne va plimba prin toate instanţele pentru că am avut tupeul să plecăm de la el din sindicat", spune Emilia Roşu.

Femeia regretă acum că a apelat la acel ajutor din partea sindicatului, despre care spune că i-a adus numai necazuri.

Profesoara din Tecuci spune că nu-i mai trebuie nimic de acum încolo. „Nici nu mai vreau să aud de sindicat. Mai am 2-3 luni şi îmi iese decizia de pensionare. O să am tot timpul să mă liniştesc", a mai spus Emilia Roşu.

Şefii SIP: Este un abuz!

Preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi a reacţionat dur când a aflat despre atitudinea liderului sindical de la Tecuci.

„Domnul Petică a făcut ce-a vrut cu membrii lui de sindicat şi va face în continuare pentru că nimeni nu are curajul să rupă pisica-n două şi să-i facă plângere penală. De altfel, toţi cei care au semnat un astfel de contract, indiferent că au fost sau nu acţionaţi în instanţă, ar trebui să-i facă plângere penală", spune liderul SIP Galaţi, care este şi preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Conducerea Inspectoratului Şcolar este ceva mai temperată şi condamnă doar hărţuiala la care a apelat controversatul lider de sindicat de la Tecuci.

„Teoretic, acel contract are o justificare, din punctul meu de vedere. Sindicatul scoate din vistieria proprie nişte bani pentru a-i ajuta pe oameni. Cum banii sunt daţi cu titlu de ajutor nerambursabil, liderul de sindicat consideră că într-un fel trebuie să-şi recupereze banii sub această formă: ţinându-l pe om în sindicat până-şi recuperează banii sau obligându-l să returneze ajutorul dacă acesta decide să plece. Singura chestiune condamnabilă este hărţuiala pe care o practică domnul lider de sindicat, care nu face deloc bine învăţământului gălăţean", spune Doruleţ Resmeriţă.

Astfel de contracte se perpetuează şi astăzi, în ciuda faptului că juristul Inspectoratului Şcolar Galaţi, Costică Coştoi spune că i-a cerut lui Petică să renunţe la ele.

Chiar zilele trecute, un sindicalist din Tecuci proaspăt căsătorit şi „premiat" de Mircea Petică cu aceeaşi fabuloasă sumă de 400 de lei, a fost cât pe ce să păţească la fel ca familia Roşu şi să se trezească acţionat în instanţă atunci când a vrut să plece.

Contactat telefonic, Ştefan Petică a refuzat vehement să comenteze acuzaţiile ce i se aduc sau să se întâlnească cu reporterii noştri.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite