Galaţi: Sudor şi lăcătuş, cele mai periculoase meserii!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajaţii Şantierului Naval Damen Galaţi sunt cei mai expuşi riscului de îmbolnăvire profesională din toată regiunea sud-est.

Potrivit conducerii Inspectoratului de Teritorial de Muncă (ITM) Galaţi, meseriile cu cel mai mare risc de îmbolnăvire din zona nostră sunt cele de lăcătuş construcţii metalice şi navale, sudor manual cu arc electric, lăcătuş mecanic de întreţinere şi muncitor necalificat la demolarea clădirilor.

Totuşi, nu se poate spune că situaţia este scăpată de sub control, dat fiind că pe parcursul anului trecut numai 15 angajaţi ai Damen şi ArcelorMittal (companiile cu cele mai mari probleme) au fost diagnosticaţi cu boli profesionale.

„Unii navaliştii muncesc în aer liber fiind astfel expuşi la boli precum artroza. De asemenea, ei se mai pot îmbolnăvi de fibroză pulmonară (prin expunerea la gaze de sudură) şi sideroză (afecţiune pulmonară cauzată de inhalarea pulberilor rezultate după prelucrarea metalelor)”, ne-a explicat directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Valentin Boldea.

Nici angajaţii ArcelorMittal Galaţi nu au scăpat de boli profesionale.  Spre exemplu, din cauza efortului fizic la care sunt supuşi, mulţi siderurgişti suferă de discopatie lombară, spondilodiscartroză, lombosacralgie (dureri la coloana vertebrală).

Pentru accidentele de muncă şi bolile profesionale înregistrate anul trecut în Galaţi, Casa Judeţeană de Pensii  a decontat persoanelor cu probleme  suma de 500.000 de lei.


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite