Galaţi: Studenţii la Medicină învaţă să trateze bolnavii pe Internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii încearcă să suplinească deficitul de medici oprind exodul acestora prin reducerea perioadei de pregătire a viitorilor doctori.Multe voci din corpul medical afirmă că pacienţii vor avea de suferit din cauza lipsei de experienţă a viitoarelor generaţii de medici.

Ca o soluţie pentru rezolvarea uneia dintre marile probleme ale sistemul sanitar, deficitul de medici datorat plecării acestora în străinătate, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke a dat un ordin prin care va fi redusă perioada de şcolarizare a viitorilor doctori.

Actul normativ va intra în vigoare peste două săptămâni. În baza acestuia, rezidenţiatul la 37 de specializări medicale, va fi redus cu câte un an sau după caz, doi.

"Încercăm să dăm o importanţă mai mare rezidenţiatului pe post. Oarecum, leagă şi viitorul medic de o localitate, cu impunerea unei reguli. Pentru un medic neurochirurg nu ajung şase ani de facultate şi-l mai punem şi noi să mai facă şapte ani de rezidenţiat. 13 ani de pregătire este un număr mult prea mare. Va fi redus rezidenţiatul cu un an sau doi".

Despre măsura ministrului, medicii sunt de părere că nu va fi aduce nicio îmbunătăţire.

Dimpotrivă. Doctorul Corneliu Marinescu, neurochirurg la Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi, consideră că viitorii săi colegi vor fi dependenţi de internet care le va suplini deficitul de informaţie.

"Care sunt avantajele ? Se fac mai deştepţi decât Făt Frumos dacă se reduce perioada rezidenţiatului? Sistemul medical nu are de suferit, actul medical nu are de suferit. Nu e nicio problemă. Ne informăm pe internet. Vine pacientul şi spune că-l doare capul. Staţi puţin să deschidem calculatorul şi să vedem pe internet ce spune despre boala dumneavoastră şi ce medicamente vă trebuie. Se poate învăţa mai uşor şi mai repede? De asta se face şcoală generală, liceu, facultate. Toate au un format şi trebuie respectat", spune Corneliu Marinescu, medic neurochirurg în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

În acelaşi timp, medicii spun că lipsa practicii propriu-zise, nu poate fi suplinită.

„Depinde foarte mult de organizare. Dacă nu dai cu nasul de bubă nu înveţi. Poţi să citeşti pe internet, dar degeaba. Până când studentul nu stă la capul bolnavului şi învaţă prin practică, nu este o soluţie reducerea rezidenţiatului. Când laşi totul vraişte nu ajung nici 10 ani de rezidenţiat. Nu înveţi nimic aşa !" consideră şi dr. Marin Crăciun, managerul Spitalului Clinic Judeţean Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite