Galaţi: Sindicatele cer salarii compensatorii pentru profesorii disponibilizaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constantin Ciosu vrea salarii compensatorii pentru cei care vor pleca din toamnă din învăţământ. Foto: Bogdan Nistor
Constantin Ciosu vrea salarii compensatorii pentru cei care vor pleca din toamnă din învăţământ. Foto: Bogdan Nistor

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a cerut Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să pregătească un proiect de ordonanţă de urgenţă, care să prevadă măsuri pentru diminuarea consecinţelor reducerii celor 15.000 de posturi din învăţământ, reducere care implică disponibilizări de personal.

FEN solicită ca angajaţii din învăţământ, care vor fi concediaţi, să primească salarii compensatorii, precum şi venituri garantate la nivelul salariului mediu net pe economie pentru cel puţin doi ani deoarece măsura Executivului se încadrează clar în ceea ce se numeşte „disponibilizare colectivă".

„Întrucât salariaţii din învăţământ, care îşi vor pierde posturile, s-au specializat numai în domeniul învăţământului, le va fi greu să-şi găsească un alt loc de muncă. Considerăm că o perioadă de doi ani asigură timpul necesar pentru o posibilă reconversie profesională. Executivul are o obligaţie morală faţă de disponibilizaţi, care trebuie trataţi ca şi ceilalţi angajaţi ai statului, beneficiari ai acestei măsuri de protecţie socială", spune profesorul Constantin Ciosu, în prezent secretar general al Federaţiei Educaţiei Naţionale, şi preşedinte al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Galaţi.

Liderul sindical atrage atenţia guvernanţilor că, în foarte multe cazuri, şi al doilea susţinător al familiei lucrează în acelaşi domeniu.

"În condiţiile în care angajaţii din Educaţie nu vor primi, prin similitudine cu ceilalţi angajaţi ai statului care urmează să fie disponibilizaţi, aceleaşi drepturi, avertizăm Guvernul că mişcările de protest suspendate pot fi reluate în orice moment", a mai spus liderul sindical.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite