Galaţi: Seminar privind diminuarea riscului de inundaţii în Lunca Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Tabără şi Laszlo Borbely au fost prezenţi astăzi la Galaţi   Foto: Bogdan Dimofte
Valeriu Tabără şi Laszlo Borbely au fost prezenţi astăzi la Galaţi Foto: Bogdan Dimofte

Miniştrii Mediului şi Agriculturii au fost prezenţi astăzi la Galaţi, unde au participat la seminarul "Redimensionarea economică şi ecologică a Luncii Dunării pentru diminuarea riscului la inundaţii". Manifestarea a reunit specialişti, dar şi reprezentanţi ai administraţiei publice locale.

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a vorbit despre importanţa adoptării unei astfel de strategii în care să se ţină seama atât de factorii de mediu, cât şi de cei economici şi sociali.

"Am insistat să fim aici, împreună cu domnul ministru Tabără şi specialişti, pentru că sunt lucruri legate între ele. Discutăm de reecologizarea zonelor, de unele modele, de a nu îndigui pentru că nu se poate, şi de a găsi soluţii în cazul unui debit mai mare să aibă portiţe pentru a se deversa în zone în care pot fi deversate. Evident, şi problema renaturării care apare în strategie. Acest lucru îl discutăm împreună cu ministrul Agriculturii fară a afecta zona economică, socială , ci analizând problemele ecologice, de biodiversitate, împreună cu zona economică şi socială. Eu cred că trebuie să dăm un semnal clar, trebuie să avem măsurile necesare şi trebuie să avem finanţarea necesară", a spus ministrul, în cadrul unui briefing de presă.

Laszlo Borbely a precizat că anul trecut s-au alocat circa 850 milioane de lei pentru prevenirea inundaţiilor, de la buget şi de la fondul pentru mediu.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, şi-a exprimat dorinţa ca această strategie să devină pe viitor lege şi să se găsească cele mai bune soluţii fără a afecta mediul economic şi social.

"Problema Luncii Dunării nu e legată strict de apă, aici s-au dezvoltat zone economice de mare importanţă, e zona agricolă cu cea mai mare stabilitate, cu producţii sigure an de an, e zona cu un potenţial piscicol foarte mare, s-a dezvoltat infrastructura si unele localităţi. Ce reise din dezbaterea de azi este de a ieşi din zona extremismului, nu putem trata problemele nici din punct de vedere al renaturării, de distrugere a întregului sistem. Va trebui să găsim acele soluţii care în viitor să dea siguranţă în primul rând pentru ceea ce înseamnă protecţia localitaţilor şi a bunurilor economice de inundaţii care apar tot mai des ca frecvenţă şi durabilitate, dar în acelasi timp şi ceea ce înseamnă din punct de vedere economic şi social aceasta zonă importantă", a spus ministrul Tabără.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite