Galaţi: Se scumpeşte căldura! De la 1 ianuarie, preţul va fi cu 6 la sută mai mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru a se încălzi.
Oamenii vor fi nevoiţi să plătească mai mult pentru a se încălzi.

Surprinzător, creşterea preţului nu este dictată de costurile de producţie, ci de costurile de distribuţie. Autorităţile locale se apără şi spun că preţul trebuia majorat încă din 2007.

Alegerile au trecut, aşa că autorităţile nu mai au nicio reţinere în a lua măsuri nepopulare. Prima găselniţă este scumpirea căldurii, prin majorarea preţului gigacaloriei.

La ora la care ziarul nostru apare pe piaţă (N.R. - 17.00) şedinţa de Consiliu Local va fi probabil încheiată, iar măsura bătută în cuie, deoarece în comisii proiectul a trecut deja fără probleme.

Reprezentanţii Primăriei spun că majorarea preţului gigacaloriei ar fi trebuit operată încă din 2007, dar contextul politic de atunci nu a permis acest lucru. Nici în 2008 nu s-a putut creşte preţul energiei termice, dar iată că a venit anul 2009, când această majorare devine certitudine.

„În mod real, gălăţeanul va suporta din propriul buzunar o majorare destul de mică, de la 140 la 148,77 lei/Gcal", spune Nicuşor Ciumacenco.

Surprinzător, creşterea nu există deloc în preţul de producţie, ci doar la distribuţie. Adică, nu la Electrocentrale, ci la Apaterm. Nimeni nu explică şi mecanismele care au stat la baza deciziei, ci se prezintă o simplă comparaţie cu preţurile plătite de locuitorii altor oraşe.

Potrivit comparaţiei amintite, Galaţiul este printre ultimele oraşe din ţară în ceea ce priveşte preţul energiei termice. La Arad, spre exemplu, oamenii plătesc 202 lei pe Gigacalorie, iar la Braşov 184 de lei. Cu 148,77 lei/Gcal Galaţiul ocupă penultimul loc în ţară, doar la Ploieşti preţul fiind sub acest nivel.

Majorarea care compensează pierderile!

În mare parte, această majorare a apărut şi pe fondul unor pierderi mari pe care le are Apaterm, dar şi din cauza faptului că oamenii nu-şi plătesc consumurile.

„Pierderile sunt estimate cam la 30%", apreciază viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, cel care mai spune că aceste pierderi trebuie cumva acoperite.
Ciumacenco nu a putut să ne spună dacă se vor lua şi ceva măsuri în ceea ce priveşte calitatea actului managerial de la Apaterm. Pentru că este clar că şi acolo sunt probleme. Dar şi la colectarea banilor pe facturile la încălzire. Foarte multe asociaţii de proprietari din Galaţi au fost avertizate că vor rămâne fără apă caldă menajeră dacă nu-şi plătesc datoriile.

„Să presupunem că toţi oamenii şi-ar plăti toate datoriile, până la ultimul leuţ, dar pierderile la Apaterm rămân", a mai spus Nicuşor Ciumacenco.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite