Galaţi: Sculptură figurativă la Muzeul de Artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celor care nu au plecat încă în vacanţă şi îşi vor petrece week-end-ul în Galaţi le spunem că pot avea câteva clipe de relaxare admirând cea mai nouă expoziţie de sculptură de la Muzeul de Artă.

Sunt prezente 40 de lucrări realizate în tradiționalele materiale specifice sculpturii: celebra marmură, travertinul, bronzul și lemnul, dar nu lipseşte gipsul, ca material tranzitoriu și cimentul ca material compozit şi destul de durabil în timp.

"Aceste lucrări de sculptură, privite astăzi în relaţia cu titlurile pe care le au, degajă un farmec bizar. Cu toate acestea, privite numai prin prisma realizări lor ca obiect, sunt fără îndoială lucrări care trebuie să fie studiate de către cei ce doresc să găsească rezolvări plastice şi stilistice", spune muzeograful Liviu Adrian Sandu, de la Muzeul de Artă.

Toate portretele personajelor acestor statui au un soi de cuminţenie, de linişte interioară şi imperturbabil afişată, indiferent de atitudinea sau gestul descris de corp în spaţiu.

Un exemplu grăitor este al lucrării semnată de sculptorul Ion C. Dimitriu Bârlad şi intitulată "ultima grenadă a caporalului Muşat".

Pe faţa acestui caporal aflat în plin avânt de aruncare a ultimei grenade nu se vede nici un fel de grimasă, ce ar fi declanşată în mod firesc pe faţa oricărui muritor aflat într-o confruntare directă cu duşmanul.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite