Galaţi/ Scandal după scumpirea ilegală a biletelor de maxi-taxi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Transportatorii susţin că mărirea preţului este perfect legală
Transportatorii susţin că mărirea preţului este perfect legală

O parte dintre transportatori a început să perceapă tariful de 1,5 lei înainte ca hotărârea Consiliului Local, de majorare a acestuia, să fie avizată de prefect. Unii dintre călătorii cărora li s-a cerut mai mult de un leu pentru un bilet s-au dat jos din microbuze şi au ameninţat că îi reclamă pe şoferi la Protecţia Consumatorilor.

De la începutul acestei săptămâni, unii operatori din transportul privat de persoane în regim „maxi-taxi" au trecut la tariful de 1,5 lei, aprobat de Consiliul Local (CL) Galaţi dar nevalidat de Prefectură, la acel moment. Decizia a stârnit nemulţumirea multor călători, unii dintre aceştia refuzând să mai circule cu microbuzele la noul tarif. Totul a pornit de la faptul că, scumpirea, deşi aprobată de aleşii locali fără întrunirea cvorumului, nu obţinuse avizul de legalitate al prefectului.

"Incorect, dar legal"

Transportatorii susţin că situaţia lor este dramatică şi că nu mai puteau aştepta avizarea de către prefect a hotărârii CL.
"În termen de cinci zile de la comunicarea hotărârii la prefect, ea devine executorie. Considerăm că s-au îndeplinit toate procedurile pentru punerea în aplicare a hotărâririi", ne-a declarat Silviu Cârlan, administratorul operatorului ACJ Globe Tour.

Conducerea Primăriei ridică din umeri. „Nu este corect, dar e legal. Operatorii ar fi trebuit să aştepte validarea hotărârii de către prefect precum şi o adresă din partea Primăriei că pot aplica noul preţ. După sărbători, vom reglementa acest lucru. Până atunci însă n-avem ce face", a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Există şi operatori corecţi, care consideră că ceilalţi transportatori s-au grăbit când au trecut la majorarea tarifului. "Eu nu am primit nicio adresă oficială de la Primărie legat de tarife. Nu există în legislaţie aprobare tacită vizavi de majorarea tarifelor", ne-a precizat Teodoru Dobriţoiu, administratorul operatorului Sherr.

Între timp, călătorii se revoltă faţă de creşterea preţului la bilete. "Consiliul Local a spus ca se va aplica de la 1 ianuarie. De ce ne luaţi 1,5 lei de astăzi? Nu este corect. Vom coborî şi vom merge să facem plângere la Protecţia Consumatorului", a spus scandalizat astăzi un călător care circula cu un maxi-taxi pe traseul 79.

Ameninţaţi cu sancţionarea

Deşi au aprobat majorarea, unii consilieri consideră că transportatorii trebuie amendaţi pentru că n-au aşteptat nici avizul prefectului şi nici data intrării în vigoare a hotărârii.

„Solicităm Serviciului Transporturi din Primărie să aplice amenzi operatorilor privaţi care practică tarife majorate", a declarat consilierul Aurelian Constantin, membru al Comisiei buget-finanţe din cadrul CL.

Ce spune prefectul

Din această săptămână, în mod oficial, un bilet de maxi-taxi costă 1,5 lei. După ce aleşii locali au adoptat modificarea tarifului de la 1 leu, la 1,5 lei, în luna noiembrie, hotărârea de Consiliul Local (CL) trebuia avizată şi de Prefectura Galaţi.

„Hotărârea de Consiliul Local din data de 28 noiembrie a primit avizul nostru, a primit avizul Prefecturii Galaţi", ne-a declarat Cosmin Păun, prefectul Galaţi.

Problema ridicată de această creştere de tarif se referea la faptul că a fost aprobată cu 13 voturi în şedinţa de CL, iar în opinia unor consilieri erau necesare 14 voturi întrucât era în dezbatere modificarea unor tarife şi impozite.

Fără să mai aştepte avizului de legalitate al Prefecturii câţiva operatori de maxi-taxi percep de câteva zile, în mod ilegal, noul tarif.
Din fericire, preţurile biletelor pentru călătoriile cu autobuzele şi tramvaiele vor rămâne neschimbate, de 1 leu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite