Galaţi: Profesorii şi-au recâştigat în instanţă primele de vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lidia Antoniu spune că toţi profesorii vor beneficia de aceste prime. Foto: Bogdan Nistor
Lidia Antoniu spune că toţi profesorii vor beneficia de aceste prime. Foto: Bogdan Nistor

După ce profesorii au câştigat pe bandă rulantă procesele pentru obţinerea unor drepturi salariale de la stat, putem spune, fără să greşim, că, începând de anul viitor, aceştia ar putea deveni „bogaţi", dacă statul le va da banii înapoi

Statul pierde, rând, pe rând, procesele prin care salariaţii din învăţământ au cerut respectarea legii 221/2008 şi decontarea navetei sau au contestat tăierile nejustificate din îndemnizaţiile de concediu.

Inspectoratul Şcolar a fost obligat de către Curtea de Apel Galaţi să le achite câtorva zeci de profesori primele de concediu pentru anii 2008 şi 2009, actualizate cu indicele de inflaţie.

„Acest lucru era prevăzut în Constractul Colectiv de Muncă, care nu prea a fost respectat în ultimii ani. Dacă pentru perioada 2001-2006, aceste prime au fost suspendate, între 2008 şi 2009, primele nu au fost plătite deloc", afirmă vicepreşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi, Lidia Antoniu.

Până acum au avut câştig de cauză profesorii de la Colegiul Tehnic „Traian" şi de la Şcoala 17 din Galaţi, dar sentinţele de la recursuri încep să vină pe bandă rulantă.

Potrivit Contractului Colectiv de Muncă, personalul din Învăţământ a beneficia până la emiterea Ordonanţei 330/2009 de o primă de concediu echivalentă cu un salariu de bază.

„Cum în România nu prea funcţionează pricipiul «statului de drept», nu suntem convinşi că statul va respecta deciziile instanţelor", mai spune Lidia Antoniu.
Teoretic, statul ar trebui să le plătească profesorilor aceşti bani începând din 2012, în trei rate anuale.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite