Galaţi: Portret: Alina Cheşcă scrie poezie în limba lui Shakespeare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Profesoara de engleză de la "Danubius", Alina Beatrice Cheşcă
Profesoara de engleză de la "Danubius", Alina Beatrice Cheşcă

Predă limba lui Shakespeare şi este unul dintre puţinii profesori universitari din Galaţi care au o pasiune înfocată pentru poezie

Alinei îi place atât de mult poezia încât a început să combine activitatea de la catedră cu noua ei pasiune. Altfel spus, a început să scrie poezie pe care apoi a tradus-o în limba engleză.

Dacă este să vorbim despre activitatea didactică, Alina Cheşcă este lector universitar, doctor în disciplina limba engleză, la Universitatea „Danubius", Galaţi.

Pe lângă atribuţiunile de lector, ea are şi o activitate intensă pe parte de cercetare ştiinţifică. Altfel spus, a participat cu lucrări la zeci de conferinţe naţionale şi internaţionale de cultură şi civilizaţie, precum şi de limbă şi literatură engleză, în Europa şi Asia.

Membru al Societăţii „Costache Negri"

Alina Cheşcă este membru al Societăţii Scriitorilor „Costache Negri", din Galaţi încă din anul 2002. A publicat poezii în revistele culturale Porto-Franco, Dunărea de Jos, Cronica, Dacia Literară, Convorbiri Literare, precum şi în antologia bulgărească „Pagini literare. Ro" sau în "Antologia literaturii gălăţene contemporane".

De-a lungul anilor, a obţinut premii literare la mai multe concursuri naţionale de poezie. A publicat trei volume de poezie şi are alte două în lucru. Cele publicate până acum sunt „Fata cu părul de valuri", „Viaţa cu fiecare răsuflare" şi „Fetiţa de la celălalt capăt de suflet"/ "The Little Girl from the Other Side of the Soul" - ediţie bilingvă, lansată în februarie 2008 la Press Club, din oraşul indian Calcutta.

Carieră în traduceri

A avut şi o intensă activitate pe parte de traduceri culturale. „Am tradus în limba engleză antologia de poezie «Opt încercări de-a te naşte singur», apărută în 2005 la editura Centrului Cultural", povesteşte scriitoarea. Din septembrie 2001, Alina Cheşcă este membru al Cenaclului „Trimbulinzii" al Centrului Cultural „Dunărea de Jos", Galaţi şi colaborator al acestei instituţii.

Profesoarei de engleză de la „Danubius" îi place foarte mult să le povestească tinerilor despre vitalitatea artei:

„La fiecare întâlnire cu studenţii mei - şi nu numai cu ei, ci şi cu toţi tinerii pe care îi întâlnesc la evenimentele culturale la care particip - le vorbesc despre importanţa vitală a culturii. Cu toţii trebuie să fim conştienţi că arta ne dezvoltă şi ne construieşte spiritual, ne rafinează, ne civilizează, ne face mai profunzi. Valoarea fiecărei naţii şi a lumii în general constă în înălţimea sa spirituală, aşa că tinerii trebuie să inţeleagă că gustul pentru literatură - şi pentru artă în general - se educă în timp, încercând, experimentând", a mai spus Alina Cheşcă.

Întrebări şi răspunsuri

1.Dăunează internetul culturii, artei de calitate?

Acum ceva timp aş fi răspuns că da, Internetul va provoca dispariţia cărţii şi că acesta reprezintă o reflectare perfectă a lumii reci şi pragmatice a timpurilor moderne. Dar în ultima vreme am realizat ca este important pentru fiinţa umană să citească literatură oricum, oriunde, pe hârtie sau pe ecran.

2. Cum poate fi atrasă generaţia tânără către artă, literatură?

Un rol imens îl au profesorii şi mass-media, iar eu vă mărturisesc cu o bucurie imensă faptul că există studenţi pe care i-am convins să se aplece din nou spre lectură, după o pauză de mulţi ani. Am realizat acest lucru vorbindu-le despre faptul că, de fapt, cultura reprezintă un refugiu şi o întoarcere spre ei înşişi şi spre eternul omenesc.


Ce-i place?
Îmi place să întâlnesc oameni speciali - luminoşi, cultivaţi, cu caracter şi suflet frumos - cu care să trăiesc momente unice, care să mă inspire şi pe care să îi port mereu în suflet, am cultul prieteniei, ador animalele, îmi place să citesc mult şi să scriu - poezia nu mă părăseşte niciodată, îmi place să dansez până la epuizare, să râd, să călătoresc.

Ce nu-i place?

Nu suport şi nu înţeleg răutatea, indiferenţa, lăcomia, egoismul, impoliteţea, necinstea, nu-mi place lipsa de obiectivitate, plafonarea ce ne ucide spiritul. Visez la o „Utopie eternă", la o planetă fără războaie, fără cruzime împotriva oamenilor şi a animalelor, o lume în care natura să fie iubită, respectată şi ocrotită şi în care să ne regăsim esenţa divină, Dumnezeirea din noi.

Profil:

Data naşterii: 9 iunie 1974, Constanţa
Stare civilă: Necăsătorită
Studii: Facultatea de Litere şi Ştiinţe, Profilul Filologie, Secţia engleză-română, Universitatea „Dunărea de Jos", Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite