Galaţi: Asigurarea RCA ne scoate din buzunar mai bine de un salariu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Toate poliţele încheiate anul acesta se emit în sistem electronic
Toate poliţele încheiate anul acesta se emit în sistem electronic

Gălăţenii şi brăilenii plătesc chiar şi cu 200 de lei mai mult decât focşănenii şi buzoienii pentru aceeaşi capacitate cilindrică şi acelaşi tip de poliţăÎn funcţie de capacitatea motorului, zona geografică în care a fost înmatriculată maşina, vârsta şi disciplina rutieră a şoferului, poliţele RCA pot fi mai scumpe sau mai ieftine

Deţinerea şi utilizarea unui autovehicul este din ce în ce mai costisitoare. Unul dintre motive îl reprezintă frecventele scumpiri ale poliţelor de răspundere civilă auto cu care ne-au obişnuit firmele de asigurări.

Astfel, în 2010, cea mai ieftină RCA pe care o plăteşte proprietarul unui motor cu o capacitate cuprinsă între 1201 şi 1400 de centimetri cubi este egală cu o treime din salariul mediu pe ţară, respectiv 408 lei, dacă poliţa este încheiată la firma de asigurări Astra. În cazul acestui exemplu, prorietarul a scos din buzunar cu 80 de lei mai mult decât anul trecut.


Cea mai scumpă poliţă RCA o vor plăti şoferii unor maşini cu motoare de peste 2000 cmc. Pentru această cilindree, o poliţă a ajuns să coste circa 2.000 de lei, cu peste 800 de lei mai mult decât în 2009. Această sumă va fi plătită de şoferii tineri, cu vârste de până la 29 de ani, la Generali Asigurări.


Tarifele asigurărilor mi se par foarte mari. Spre exemplu, am plătit 180 de lei, cu 30 de lei mai mult ca anul trecut, pentru un motor cu o capacitate sub 1.200 de cmc", a declarat Mioara Pricop, proprietara unui Opel Corsa.


Asigurare, în funcţie de zona geografică

Pentru acelaşi tip şi model de autovehicul, preţul poliţei poate fi mai mare cu până la 200 de lei.Firmele de asigurări percep taxele pentru răspunderea civilă auto în funcţie de zona geografică în care a fost înmatriculată maşina, de vârsta proprietarului şi de antecedentele sale în materie de disciplină rutieră.


Astfel, potrivit tarifelor comunicate de Asirom, gălăţenii şi brăilenii achită pentru un motor cu o capacitate curpinsă între 1201 şi 1400 cmc, 660 de lei, dacă au vârste peste 28 de ani şi 828 de lei dacă sunt mai tineri. Tarifele sunt oricum mai mari cu circa 200 de lei comparativ cu cele practicate în 2009. În mod inexplicabil, tot la Asirom, buzoienii şi focşănenii plătesc 492 de lei, respectiv 612 lei, pentru aceeaşi cilindree.


Poliţe mai scumpe pentru şoferii vinovaţi
Pentru a scoate şi mai mulţi bani de la şoferi, din acest an, firmele de asigurări au introdus sistemul „bonus malus".
Aplicând acest sistem, valoarea poliţei RCA poate creşte sau scădea. Astfel, pentru o daună plătită în 2009, şoferul vinovat va avea, în acest an, o asigurare mai scumpă cu 10%. La un total de opt daune , valoarea poliţei se va dubla. Acelaşi lucru se întâmplă şi dacă proprietarul împrumută maşina, iar persoana care o conduce provoacă un accident. În schimb, dacă şoferul nu a avut niciun accident în ultimii şapte ani, poate beneficia de reducerea cu până la 50% a poliţei de asigurare", a declarat Sorinel Şerban, reprezentantul Asirom Galaţi.

S-a mărit şi limita de despăgubire
Firmele de asigurări motivează majorarea tarifelor poliţelor de răspundere civilă auto (RCA) prin faptul că, în ultmul an, a crescut numărul accidentelor rutiere în urma cărora a fost necesară despăgubirea daunelor.

Totuşi firmele de asigurări oferă despăgubiri de până la 500.000 euro pentru pagube materiale, cu 200.000 de euro mai mult cdecât limita impusă în 2009. De asemenea, a fost majorată şi despăgubirea pentru vătămări corporale şi decese, de la 1,5 milioane de euro, la 2,5 milioane.

Președintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, Angela Toncescu, a declarat că cei mai mulți dintre asigurați vor beneficia de bonus întrucât nu provoacă evenimente".

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite