Galaţi: Pipa şi narghileaua lată, ce fumători erau odată!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii pot vedea în aceste zile la Muzeul "Casa Cuza" cu ce instrumente fumau strămoşii noştri. Piesele de rezistenţă sunt pipele din spumă de mare, sculptate şi pictate în diverse motive.

O expoziţie mai puţin obişnuită a fost deschisă astăzi, la prânz, la Muzeul Cuza, din spatele Prefecturii. Este vorba despre câteva zeci de instrumente folosite în ultimele secole la... fumat!

„Expoziţia, care va putea fi vizitată până în luna aprilie 2010, prezintă publicului un patrimoniu valoros. Cele mai multe sunt instrumente turceşti, ajunse la noi prin schimburi", spune muzeograful Gabriela Apostu.

Pipele, trabucurile, narghileaua, ciubucul, vasele pentru depozitat tutunul şi altele, confecţionate din diverse materiale precum lutul, porţelanul sau spuma de mare, pot fi considerate adevărate opere de artă, aflate în colecţiile muzeelor din ţară.

Iniţiativa acestui demers expoziţional aparţine Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea, în parteneriat cu Muzeul de Istorie Galaţi şi alte muzee din ţară.

Atracţia ar putea fi fără îndoială pipele din spumă de mare

„Fiind confecţionate din silicat de magneziu, un material maleabil, meşteşugarii puteau să le sculpteze mai uşor. De cele mai multe ori, ei puneau pe aceste pipe scene din partidele de vânătoare, motive zoomorfe sau diverse steme", mai spune Gabriela Apostu.

Aproape toate exponatele au inscripţionate pe ele numele autorului sau al asociaţiei meşteşugăreşti care le-a lucrat.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite