Galaţi: Peste 30.000 de oameni au buletinele expirate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de gălăţeni, brăileni, focşăneni şi buzoieni vor intra în noul an cu identitatea expirată.În această situaţie sunt fie persoanele ale căror acte de identitate au expirat, fie au plecat înafara graniţelor, fie minorii cu vârsta de 14 ani.

Numai în judeţul Galaţi sunt peste 10.000 de persoane sunt în ilegalitate, conform şefei Serviciului Public de Evidenţă a Persoanelor (SPEP), Mariana Palade. Este vorba de un număr de 7.827 de adulţi şi 2.396 de minori.


Surprinzător, cei mai mulţi dintre ei nu provin din mediul rural aşa cum ne-am fi aşteptat, ci din mediul urban. În total, în muncipiul Galaţi sunt 8.186 de persoane fără cărţi de identitate, iar în mediul rural 2.067 de persoane care au uitat sau nu au vrut să-şi reînnoiască actele în termenul legal.
Aceştia umblă pe străzi sau chiar îşi desfăşoară activitatea în diverse instituţii fără să le pese că au cărţile de identitate expirate.


Neglijenţa şi iresponsabilitatea sunt, în general, principalii factori pentru care nu se prezintă să-şi facă acte de identitate. Cei mai mulţi provin din familii dezorganizate, numeroase", ne-a declarat Mariana Palade.


Aceeaşi situaţie o întâlnim şi în celălalte judeţe din regiunea noastră. De pildă, Brăila are 11.000 de „uituci", oameni care fie sunt înafara graniţelor ţării, fie provin din mediul rural şi nu au venituri nici măcar pentru a se deplasa la oraş să-şi facă un nou act de identitate.


Judeţul Buzău numără 6.000 de restanţieri la preschimbarea actelor de identitate. Dintre aceştia, autorităţile presupun că jumătate dintre ei sunt plecaţi în străinătate, iar restul sunt copii minori. În Focşani 4.000 de persoane nu au identitate.
Amenzi pentru cărţile de identitate expirate
Potrivit legii în vigoare, cei care nu se prezintă la SPEP în termen de 15 zile de la expirarea, pierderea sau degradarea actului de identitate sunt pasibili de amendă. Ei riscă să primească sancţiuni cuprinse între 40 şi 80 de lei.


Acte necesare pentru buletin
Lista cu actele necesare pentru obţinerea unei cărţi de identitate o puteţi găsi la avizierul SPEP. Acestea sunt: actul de spaţiu, actul de stare civilă (certificat de naştere, de căsătorie) - toate în copie xerox, dar însoţite de originale - dovada achitării unei taxei de şapte lei, timbru fiscal, cartea de identitate expirată (copie şi original).

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite