Crăciunul pe stil vechi: Peşte, votcă şi multă muzică lipovenească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 100 de ruşi lipoveni din Galaţi sărbătoresc astăzi Crăciunul după calendarul iulian, adică după 13 zile de la Crăciunul ortodoxilor români.

Sărbătoarea lipovenilor a început cu liturghia oficiată la biserica lipovenească "Sf. Nicolae", după care membrii comunităţii s-au adunat la Casa praznicală unde au sărbătorit evenimentul. Nu a lipsit bradul împodobit tradiţional, în jurul căruia ruşii lipoveni au petrecut "guleaiul", sau masa festivă, cu preparate din peşte, cu votcă şi vin roşu.

Copiii au intonat imnuri religioase, moştenite de la "creştinii vechi", iar adulţii acompaniaţi cu armonica şi balalaica au cântat şi au dansat pe melodii lipoveneşti.

"De Crăciun, există şi la ruşii-lipoveni obiceiul de a colinda, vestind Naşterea Domnului, însă nu înainte de sărbătoare, ci după liturghie, şi cu un singur colind în repertoriu - «Hristos se naşte» sau «Hristos rajdaetsja» în limba slavă, preluat din cântarea bisericească", ne-a explicat unul din lipovenii prezenţi la slujbă.

Comunitate pe cale de dispariţie

Comunitatea ruşilor lipoveni din Galaţi numără aproximativ 300 de persoane, dar, de câţiva ani, a intrat într-un con de umbră. "Am simţit că, la Galaţi, comunitatea noastră şchioapătă din cauza conducerii. Le-am cerut celor de la Bucureşti să intervină şi să facă ceva pentru revigorarea comunităţii, dar, din păcate, nu au făcut nimic.

Cei de la Galaţi pun totul pe seama faptului că majoritatea membrilor a îmbătrânit şi nu mai poate ţine pasul cu obiceiurile", ne-a declarat Laura Teodoru, de la Compartimentul de relaţii cu minorităţile din cadrul Consiliului Judeţului Galaţi.

Din păcate, nici sediul în care activa comunitatea lipovenească la Galaţi nu mai este funcţional.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite