PORTRET / Diana Tăicuţu este pictoriţa ce revoluţionează arta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit pe drumul artei la îndrumarea tatălui său şi a ajuns un artist căutat în străinătate, în special în Germania. Temele principale în picturile sale sunt acoperişurile de locuinţe.

Diana Tăicuţu este unul dintre oamenii de vază ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice "Gh. Tăttărăscu" din Focşani. Director adjunct dar şi profesor de pictură, Diana îi iniţiază cu multă pasiune pe elevi în tainele artei.

Nonconformistă şi cu mult talent, în timpul liber trudeşte în atelierul înfiinţat în propria locuinţă pentru propria colecţie de tablouri. Pictează şi în funcţie de sezon pentru expoziţii personale sau în cadrul liceului dar are şi propriile teme pe care le abordează cum numai ea ştie.

Pictează acoperişuri
Dacă în luna mărţişorului pregăteşte în fiecare an, ca fiecare artist plastic, picturi cu flori sau balerine, colecţia sa de suflet sunt acoperişurile. Bizar ar spune unii însă totul a pornit de la jocul de planuri şi culori, dar şi încercarea de a face "fuziune între cer şi pământ".

"Am început să pictez acoperişuri când eram mică întrucât de la fereastră, pe vremea când locuiam în Râmnicu Sărat, aveam o imagine foarte frumoasă de la geam. Acum a devenit tema mea de suflet. Modul în care se organizează în profunzime cromatica este îndrăzneaţă mai ales la noile construcţii din ziua de astăzi. Acoperişul este cel care face trecerea dintre planul terestru şi cel aerian", ne dezvăluie artista.

Deşi este foarte tânără, Diana a reuşit să aibă deja cinci expoziţii personale. Toate expoziţiile tinerei care îl are ca artist preferat pe Gheorghe Pătraşcu au avut loc la Galeriile de artă Hidalgo din Focşani.


Cea mai recentă expoziţie la care a participat este "Pe urmele lui Joan Miro" la Bucureşti unde două dintre interpretările sale după celebrul pictor spaniol au fost selectate printer cele 40 câte au fost selectate la nivel naţional.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce planuri pentru viitor aveţi?
Aş vrea să reuşesc să fac împreună cu soţul meu, care este tot artist plastic, o expoziţie de grup cu colegii noştri de la Bucureşti, tineri artişti. Expoziţia am vrea să aibă loc în Focşani şi Bucureşti. Vrem să deschidem apetitul publicului mai mult pentru artă.


Îţi lipseşte ceva în Focşani?
Lipseşte cu desăvârşire o Galerie de Artă în care să poţi să expui tablouri. Cea pe care o avem în oraş pe bd. Unirii nu are condiţiile necesare. Vopselurile, uleiurile şi pânza tablourilor au nevoie de căldură. Acolo, dacă le expui, le iei de pe simeze deformate.

"Gheorghe Pătraşcu este un artist ce foloseşte o cromatică dură printr-un contrast puternic: închis - deschis. Tuşele sunt foarte îndrăzneţe iar culoarea este doar un pretext în obiectul de studio pe care îl pictează. Are şi naturi statice, nu doar peisaje. Este foarte complex", ne-a spus Diana despre artistul ei preferat.


Diana pictează şi peisaje însă doar în manieră caldă, abstract respectând şi partea realistă. A participat şi la expoziţii de grup la Bacău, Bucureşti, Focşani şi Alba Iulia unde a avut loc o expoziţie internaţională "InterArt".


Despre viaţa artiştilor în Focşani Diana spune că este estompată. "Este un cerc închis dar prea mic. Suntem puţini şi într-adevăr, dacă vreau să vorbesc cu cineva despre ce face eu fac acest lucru doar cu prieteni din acelaşi domeniu pentru că lumea nu este interesată. Ne întâlnim când şi când pentru a schimba tehnici şi să discutăm, dar rar", ne-a mărturisit pictoriţa.


Ce-i place:
Îmi place să lucrez ascultând teatru radiofonic. Îmi place să ies în natură cu prietni dar care sunt din acelaşi domeniu pentru a ne bucura în stilul nostru de natură. Îmi plac gospodăriile ţărăneşti. Tot ce este neatins de mâna omului.


Ce nu-i place:
Nu-mi place că în nebunia cotidiană nu mai este loc de artă. Galeriile de artă nu mai sunt pline de doritori care vor să se deconecteze aşa cum era pe vremuri. Acum lumea se relaxează altfel, la calculator sau la televizor.

NĂSCUTĂ. 9 august 1982, Rm. Sărat - Buzău
STUDII. Universitatea de Arte Bucureşti
OCUPAŢIE. Artist plastic
FAMILIE. Căsătorită

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite