Galaţi: O parte din bolnavii a căror viaţă depinde de dializă „aleg moartea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii care refuză internarea nu mai sunt transportaţi înapoi acasă
Pacienţii care refuză internarea nu mai sunt transportaţi înapoi acasă

Hotărârea Ministerului Sănătăţii de a-i interna pe bolnavii care necesită dializă, pe timpul Codului Portocaliu, îi lasă cât se poate de indiferenţi pe unii dintre pacienţi, care aleg să rămână acasă. Aceştia sunt puşi să semneze pe propria răspundere, iar în cazul unor tragedii, responsabilitatea este în totalitate a pacienţilor.

Greutatea cu care ambulanţele au intervenit la anumite cazuri, în care pacienţii se aflau între viaţă şi moarte, în decembrie şi în ianuarie, când zăpada a paralizat judeţul, a determinat Ministerul Sănătăţii să interneze toţi pacienţii care au nevoie de dializă, mai ales în această perioadă când s-a instituit Codul portocaliu. Hotărârea a fost luată pentru a se evita operaţiunile de salvare la limită.

Problema este că o parte dintre aceşti oameni care pot muri în cazul în care se întârzie intervenţia, au ales să rămână acasă. La nivelul judeţului Galaţi sunt 90 de dializaţi, iar Direcţia de Sănătate Publică s-a lovit de refuzul unora dintre aceştia, în condiţiile în care anumiţi pacienţi au nevoie de intervenţie odată la două-trei zile.
 
„Persoanele dializate sunt destul de dificile. Am întâmpinat refuzul unora de a se interna. Sunt persoane care fac dializă de două-trei ori pe săptămână şi dacă nu sunt aduse la timp, starea de sănătate şi viaţa este pusă în pericol. La nivelul judeţului Galaţi avem 90 de persoane care beneficiază de dializă. Avem locuri disponibile pentru a asigura cazarea pe perioada codului portocaliu a tuturor dializaţilor”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică.

Pacienţii care refuză internarea vor semna pe propria răspundere şi nici nu vor fi transportaţi înapoi acasă cu ambulanţa, iar în cazul în care există complicaţii, directorul Serviciului de Ambulanţă spune că se va interveni la fel ca în orice alt caz, chiar dacă există acea declaraţie semnată de pacienţi. Până acum au refuzat nouă dializaţi să se interneze, toţi din zona Tecuciului.

„Am întâmpinat rezistenţă. Ieri am avut şase dializaţi de la Tecuci, şi care au fost informaţi că trebuie să rămână la spitalul judeţean. Trei dintre ei au rămas, trei au refuzat. Nu ştiam cum să abordăm problema. S-a stabilit că cei care refuză vor da o declaraţie pe proprie răspundere, ceea ce au şi făcut şi nu vor fi transportaţi înapoi de la domiciliu. Dacă totuşi va fi nevoie de intervenţie, noi vom depune acelaşi efort, însă răspunderea lor e principală. Nu mai putem fi acuzaţi, aşa cum se întâmplă mereu”, a declarat Mihai Polinschi, şeful Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.

Dacă cei care au ajuns totuşi la spital şi au refuzat ulterior internarea, au semnat pentru acest lucru, în cazul pacienţilor care şi-au exprimat refuzul telefonic, fiind contactaţi prin apelul de urgenţă 112, au fost înregistrate şi stocate convorborile, ca dovadă.

„Mai sunt nouă pacienţi care au fost contactaţi azi, să vină mâine la Galaţi, doar trei au acceptat. Înregistrările telefonice există, în loc de declaraţie. La Tg. Bujor, doi au fost aduşi şi cinci sunt aduşi de serviciul privat. Mai avem din zona Galaţiuli, dar drumurile sunt bune”, a mai spus Mihai Polinschi.
 
Cu aceeaşi problemă se confruntă autorităţile medicale şi în cazul gravidelor, care prelungesc şederea acasă până în ultimul moment. D.S.P  a dat ordin medicilor de familie să monitorizeze starea gravidelor şi să anunţe imediat ambulanţa, în caz de urgenţă.

Galaţi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite