Galaţi/ Mai puţine procese, mai ieftin pentru pârâţi şi reclamanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii intră în şedinţe de judecată şi cu 100 de dosare
Magistraţii intră în şedinţe de judecată şi cu 100 de dosare

"Mica reformă" din Justiţie îi va scăpa pe magistraţii Judecătoriei Galaţi de cel puţin 4.000 de procese aflate în prezent pe rol.

Procedurile introduse printr-o lege adoptată recent de Camera Deputaţilor vor reprezenta un adevărat balon de oxigen pentru judecători. Cea mai importantă noutate introdusă de "Mica reformă" din Justiţie este medierea.

Judecătorii pot apela la mediere în procesele civile, comerciale, de familie, conflicte de muncă, dar şi în dosarele penale iniţiate la plângerea prealabilă a victimelor.

"Cel puţin un sfert din procesele care le avem pe rol pot fi soluţionate cu ajutorul mediatorilor. Este o importantă degrevare a activităţii instanţelor şi este şi în interesul justiţiabililor. Sunt cazuri când termenele pentru noile procese se dau după trei sau patru luni. Prin mediere, la un singur termen de judecată se poate soluţiona litigiul", ne-a declarat preşedintele Judecătoriei Galaţi, judecătoarea Diana Oancea.

Termene mai scurte

Noua lege vizează şi acordarea unor termene de judecată mai scurte, dar şi scutirea de taxa de timbru pentru justiţiabilii (persoane care „se judecă") care apelează la mediere pentru a-şi rezolva conflictele. Conform estimărilor, cel puţin 4.000 de procese din cele 20.000 de dosare judecate anual de Judecătoria Galaţi pot fi soluţionate pe cale amiabilă.

Nu întotdeuna este posibilă acordarea unor termene de judecată mai apropiate de cele precedente din cauza încărcării masive a instanţelor, dar există alte avantaje.

"Vom cita părţile doar la primul termen de judecată, când au luat la cunoştinţă de proces şi au interesul să îl urmărească", ne-a mai precizat judecătoarea Oancea.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite