Galaţi: La Zona Liberă, bugetarii au statut special

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Societatea subordonată Consiliului Local plăteşte angajaţilor salarii lunare medii de 3.400 lei, care nu vor fi reduse cu 25 %. Măsurile de austeritate impuse sectorului bugetar vor ocoli Administraţia Zonei Libere Galaţi, cel puţin aşa declară directorul acesteia Angela Ivan

La 1.100.084 lei se ridică fondul de salarii destinat celor 27 de angajaţi de la Administraţia Zonei Libere din Galaţi pe anul în curs, ceea ce duce la un venit salarial mediu net de 3.395 lei/lună pentru fiecare angajat al acestei societăţi publice.

La începutul anului, Consiliul Local Galaţi a aprobat bugetul de 3.041.39 lei, sumă din care aproape jumătate este destinată drepturilor salariale şi plăţii contribuţiilor la stat.

Mai mult, măsurile de austeritate prin care se reduc cheltuielile cu 25% nu îi va lovi şi pe angajaţii de la societatea municipalităţii.

“Zona Liberă este o societate care se autofinanţează. A realizat profituri de 5.000% din momentul înfinţării. Nu cred că este nevoie să tai salariile la oameni. Mie deja mi s-a tăiat salariul. Nu am făcut angajări în ultimii ani, funcţionăm cu aceiaşi 27 de salariaţi, iar dacă facem profit nu se impune să reducem veniturile”, ne-a explicat Angela Ivan, directorul societăţii.

Discrepanţă inexplicabilă

Astfel, cu un venit lunar de aproximativ 3.400 de lei, un angajat cu studii tehnice de la Administraţia Zonei Libere primeşte un salariu de aproape trei ori mai mare decât un inginer de la Arcelor Mittal Galaţi, cea mai mare unitate siderurgică din ţară. Conform cifrelor furnizate de sindicatele de pe platforma siderurgică, un inginer cu o vechime de până în 15  ani încasează, lunar, cel mult 1.100 lei.

„Am luat în ultimele luni sub 1.000 de lei în mână. Lucrez de patru ani în combinat. Singura şansă a unui inginer de aici de a avea salariul de peste 3.000 de lei este: fie să plece la o firmă din Bucureşti, fie să plece la o unitate din Europa de Vest din cadrul grupului Arcelor”, ne-a declarat Silviu Stancu, 27 de ani.

Ce este Zona Liberă

Singura activitate desfăşurată de Administraţia Zonei Libere Galaţi este cea de concesionare a celor 139 hectare, încredinţată de municipalitae.

Avantajele oferite firmelor în interiorul Zonelor Libere: facilitati economico-fiscale pentru dezvoltarea unei afaceri; mărfurile depozitate nu sunt supuse obligativităţii declarării unui regim vamal, introducerea mărfurilor nu necesită depunerea garanţiei vamale, exceptarea de la plata taxelor vamale şi a impozitelor în cazul mijloacelor de transport şi scutirea de taxe vamale.

Vox: “Funcţionăm cu 27 de salariaţi, iar dacă facem profit nu se impune să reducem veniturile”, Angela Ivan, director Zona Liberă


Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite