Galaţi/ Iată cele mai căutate meserii pe vreme de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bursele AJOFM au tot timpul succes, mai ales că un gălăţean din zece nu are loc de muncă, Foto: Corina Tătaru
Bursele AJOFM au tot timpul succes, mai ales că un gălăţean din zece nu are loc de muncă, Foto: Corina Tătaru

Vânzători, lucrători în industria textilă, specialişti în amenajări interioare, ingineri şi bone. Portretul angajatului căutat de patroni în vreme de criză: să ştie şi să facă de toate, să ştie limbi străine, să aibă studii temeinice şi să fie foarte serios.

În ciuda crizei de proporţii prin care trece economia din România - şomajul a ajuns deja la 7,35% şi creşte! - există în continuare meserii care au căutare.

Mai mult decât atât, specialiştii au „creionat" profilul angajatului pe care firmele îl caută chiar şi în aceste vremuri tulburi: seriozitate, disponibilitate de a lucra în orice domeniu, cunoaştere a mai multor meserii, stăpânire a cel puţin o limbă străină şi studii temeinice în domenii tehnice ce au căutare pe piaţă: IT, chimie, textile.

Ce se caută

La Galaţi, oraş în care şomajul a ajuns la 10,32% şi a depăşit cu o treime media pe ţară, cel puţin 100 de persoane îşi găsesc lunar un nou job prin Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi.

Conform datelor puse la dispoziţie de AJOFM, cele mai căutate posturi, în ultimele luni, au fost cele de vânzători, lucrători în industria textilă, specialişti în amenajări interioare, ingineri, bone şi îngrijitori.

Săptămâna aceasta, AJOFM Galaţi a oferit 42 de posturi, dintre care 23 în industria textilă, care pare să fie în uşoară revenire după impasul de anul trecut.

Analiştii spun însă că oferta AJOFM nu este neapărat relevantă pentru piaţă şi că de multe ori angajatorii preferă să ocolească această instituţie, mai ales când este vorba despre contracte pe perioadă determinată.

„Galaţiul încă mai este un oraş industrial. Aşa că dacă eşti un bun mecanic, lăcătuş sau electrician îţi găseşti de muncă. Problema cu aceste meserii este că pe moment se găsesc posturi pentru perioade limitate, de 2-3 luni", ne-a declarat Anca Banea, specialist resurse umane.
Se estimează că în jur de 300 de persoane îşi găsesc lunar astfel de joburi la Galaţi.

Lucrul la domiciliul este, în ultima vreme, o soluţie tot mai agreată de angajatori, dar angajaţii nu par la fel de încântaţi ca în cazul joburillor clasice, mai ales din cauza problemelor cu plata salariilor. „M-am înscris şi eu la un astfel de job. Trebuia să vând pe internet anumite produse. Trebuia să conving prietenii din lista de messenger sau de pe site-urile de socializare să cumpere un anumit produs. În cazul în care reuşeam acest lucru aveam un comision de 10-15% din valoarea produsului. Am renunţat pentru că am primit mai puţini bani decât mi se promisese", ne-a explicat Marian Vasile, 28 de ani.

Altă opţiune de criză este cea a promotorilor stradali, ofertă adresată de obicei studenţilor şi tinerilor cu vârste până în 30 de ani.

Slujbe în străinătate

O altă oportunitate o reprezintă joburile în străinătate (de obicei în UE), pentru care apar tot mai multe oferte de angajare. De regulă se caută bone, vânzătorii supermarketuri, îngrijitori pentru bătrâni, agricultori şi ingineri. Un salariu în Europa pleacă de la 1.000 de euro pe lună.


Cum îţi poţi găsi un loc de muncă

Sunt cel puţin patru metode pe care o persoană fără loc de muncă trebuie să le aplice pentru a avea şanse mai mari să-şi găsească rapid o slujbă.
În primul rând trebuie să urmărească o dată pe săptămâna lista locurilor de muncă disponibile pe site-ul AJOFM Galaţi (pe www.galati.anofm.ro/cauta.php). Apoi trebuie să urmărească anunţurile de locuri de muncă din presă. Al treilea pas se referă la crearea unor conturi pe site-urile de joburi. Cele recomandate sunt (www.ejobs.ro, www.bestjobs.ro şi www.hipo.ro).
Ultima, dar nu cea din urmă, metodă este contactarea agenţiilor de recutare şi plasare a forţei de muncă pentru a fi trecut în baza de date.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite