Galaţi: Guvernul a somat: pensia sau catedra!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
A fost o alegere dificilă – spun dascălii. Foto: Adevărul
A fost o alegere dificilă – spun dascălii. Foto: Adevărul

Profesorii au răspuns: pensia! Iar alegerea lor pare justificată câtă vreme salariile nu sunt cu mult mai mari decât pensiile. Zeci de profesori din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea au fost nevoiţi să aleagă între pensie şi salarii.

Alegerea trebuia făcută de cei care cumulează pensii mai mari de 1.700 de lei cu salariile de dascăli şi au fost somaţi de inspectoratele şcolare să aleagă între cele două surse de venit.

Situaţia diferă de la judeţ la judeţ. La Brăila, spre exemplu, niciunul dintre cei trei profesori care ar fi trebuit să aleagă pensia sau salariul din învăţământ, nu a plecat acasă. Cu toţii au optat pentru a rămâne la catedră, să predea în continuare.

Trăiască pensia!

În schimb, la Galaţi, din cei 11 profesori pensionari care mai aveau şi activitate la catedră, doar unul a renunţat la pensie şi a preferat activitatea didactică.

"Este vorba despre un profesor de ştiinţe socio-umane de la Liceul Teoretic Emil Racoviţă din Galaţi. Acesta avea pensie militară, dar a ales să rămână în învăţământ pentru a-şi susţine definitivatul", spune purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Galaţi, Nicoleta Crânganu.

În judeţul Buzău sunt patru profesori care au ales pensia în locul salariului. "Aceştia sunt foşti pensionari militari şi au ales pensia pentru că aceasta era mai mare decât salariul", spune Florina Stoian, inspector şcolar adjunct în cadrul ISJ Buzău.

În judeţul Vrancea, din cei 80 de profesori pensionari, 10 aveau pensii mai mari de 1.700 de lei. Conducerea ISJ Vrancea ne-a declarat că toţi cei 10 au ales pensia pentru că era mai mare. Aceştia spun că rămân disponibili pentru eventualele solicitări de natură excepţională.

Rechemaţi la catedră doar în cazuri excepţionale

Şi pentru că am vorbit despre astfel de solicitări să mai spunem că singura modalitate în care aceşti profesori vor mai putea fi folosiţi este încheierea unui act de tip convenţie.

"Potrivit Codului Muncii unităţile de învăţământ pot apela la aceşti oameni doar în cazuri excepţionale. Altfel spus, el poate fi adus la recorectarea unor teze de la bacalaureat sau alte examene, la diverse concursuri sau olimpiade. În acest fel ei vor fi plătiţi la numărul de ore prestate", ne-a declarat, în exclusivitate, inspectorul şcolar general al ISJ Galaţi, Doruleţ Resmeriţă.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite