Migraţia creierelor: Genialii Galaţiului dau Harvardul pe Sorbona

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspeţii absolvenţi ai şcolii de elită a Galaţiului, Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", preferă Europa în locul SUA. Distanţa foarte mare faţă de casă, dar şi costurile mari, îi fac pe tinerii gălăţeni să aleagă pentru studii Europa în locul Americii.

Alice Basuc este una dintre performerele Colegiului Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi. A aplicat pentru o bursă în Anglia, la University College London, specializarea matematică-management. A ales Europa pentru că anul de studiu este mult mai ieftin decât peste ocean.

„Dacă aş fi ales Statele Unite ar fi trebuit să plătesc 50.000 de dolari. Aşa, la Londra, plătesc doar 3.200 de lire sterline, pe care-i voi obţine dintr-un împrumut", spune Alice, hotărâtă să-şi găsească şi un job pentru a supravieţui în Anglia.

Studenţie costisitoare

Varianta pe care a ales-o Alice Basuc este în realitate una general valabilă pentru aproape toţi absolvenţii prestigiosului colegiu gălăţean.

Dacă în urmă cu 10 ani universităţile de peste ocean erau accesate cu prioritate de elevii de la CNVA, acum tinerii preferă Europa şi chiar Europa de Est, adică tot mai aproape de casă.

„Şefa de promoţie din CNVA de acum şase ani, Smaranda Frangu, a prins o bursă în Statele Unite, la o universitate de prestigiu. A renunţat după un an pentru că nu s-a adaptat. Acum îşi face definitivatul în Franţa", spune directorul CNVA, Vasile Ciuchină.

Cele mai căutate sunt acum universităţile Oxford şi Cambridge din Anglia, dar şi universităţi din Germania, Grecia, Franţa (Sorbona), Olanda sau Danemarca.

„Cred că elevii au constatat că a pleca la o bursă în Statele Unite implică, pe lângă o adaptare, şi un efort foarte mare de a sta departe de familie. Pe parcursul unui an, de multe ori copiii nu puteau să ajungă acasă niciodată din cauza distanţei foarte mari şi lipsei banilor", spune Laila Chitic, profesor de română la „Vasile Alecsandri".

Aceasta mai spune că toţi cei care s-au întors din Statele Unite au remarcat sistemului de învăţământ. „Acolo nu există să nu ştii şi să treci un examen. Asta i-a uimit pe foştii mei elevi care auziseră probabil de practicile din România, acolo unde se pot lua examene chiar dacă nu eşti tocmai bine pregătit", mai spune Laila Chitic.

Profesorul Ciuchină este convins că tinerii pleacă la universităţile din Europa cu gândul că vor munci şi vor câştiga ceva bani în plus pentru traiul zilnic. De regulă, tinerii muncesc la cantina din campus, la bibliotecă sau la reţelele de Internet.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite