Galaţi/ Firmele anului: Vega, Arabesque şi Damen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a întocmit topul firmelor gălăţene
Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură a întocmit topul firmelor gălăţene

Surprinzător, ArcelorMittal nu figurează în clasamentul Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi. Topul este alcătuit pe baza performanţelor financiare ale firmelor (cifră de afaceri, investiţii, profit) dar şi a numărului de angajaţi.

Clasament pe 2009 al firmelor gălăţene, întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Galaţi grupează firmele performante pe cinci categorii, în funcţie de numărul de salariaţi: microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari şi foarte mari.

Doar trei giganţi

Este de remarcat că în calculul numărului personalului au intrat atât angajaţii cu contract individual de munca, cât şi colaboratorii.

„Avem criterii puţin diferite faţă de topul întocmit de Patronatul IMM-urilor, dar în esenţă e vorba de cam aceleaşi firme. Topul Camerei este considerat ca fiind cel mai relevant din România şi este bază de apreciere pentru toată lumea", ne-a declarat Dan Lilion Gogoncea, preşedintele CCIA Galaţi.

În acest an, doar trei agenţi economici gălăţeni au îndeplinit condiţiile de a intra în categoria firmelor foarte mari: Vega '93, Şantierul Naval „Damen" şi Arabesque.

Interesant este că ArcelorMittal Galaţi nu a fost nominalizat nici în acest top, după ce a ratat şi clasamentul întocmit de Patronatul IMM.

De remarcat că, în continuare, topul este pe ramuri ale industriei. Atfel, în industria construcţiilor metalice şi a produselor din metal prima poziţie este ocupată de firma Profiland (controlată de Andrei Lişinschi), urmată de companii care activează pe platforma Damen: Tiproteh şi Den Breejen Romania.

Menarom SA (controlată de Ninel Comşa) este lider la întreprinderi mari, la categoria „industria de maşini şi echipamente". La aceeaşi categorie, la secţiunea societăţilor mijlocii, s-au remarcat Company Med SRL şi Butan Grup.

În industria energetică pe prima treaptă se află Electrocentrale SA (întreprinderi mari) şi EURO PEC (întreprinderi mijlocii), în vreme ce la secţiunea „Industria mijloacelor de transport" domină Şantierul Naval „Damen" Galaţi (întreprinderi foarte mari) şi Navmaro, Euroshipbuilding şi Naval Products Construct (firme mijlocii).

Vega, lider pe construcţii

La capitolul „Construcţii", prima poziţie în topul firmelor mari este ocupat, previzibil deja, de Vega'93 SRL (companie controlată de familia Istrate). Urmează Super A PlusK SRL (întreprinderi mari) şi Arcada Company SRL (întreprinderi mijlocii).

La categoria rezervată industriei alimentare, la secţiunea întreprinderi mari, pe primele două poziţii se află fabrica de ulei „Prutul" şi „Galmopan" (panificaţie şi lactate, controlată de fraţii Herăscu). La întreprinderilor mijlocii s-au remarcat Almera Internaţional (lactate), Derpan (panificaţie) şi Alex&Comp (condimente).

Cozamin, Luna Plast şi Plase Pescăreşti SA au ocupat primele trei locuri la industria textilă (întreprinderi mijlocii), în vreme ce în industria lemnului este lider ASIL SRL, iar în cea a mobilei - Marcel Prod SRL (o companie surpinzătoare, din Tudor Vladimirescu).

Vinton a fost societatea care a învins criza şi s-a clasat pe prima treaptă din rândul întreprinderilor mijlocii ce au ca obiect de activitatea industria băuturilor alcoolice. La secţiunea întreprinderi mijlocii, s-au evidenţiat Vinalcool şi Prodvinalco SA. Interesant este că toate cele trei firme sunt controlate de acelaţi grup de investitori.

La categoria piscicultură, pescuit, vânătoare şi servicii conexe, Rompesgal a fost prima societate din rândul întreprinderilor mici. Iar la microîntreprinderi s-au clasat în fruntea topului Aqua Prod şi Grig Impex '94 SRL.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite