Galaţi: Faleza se prăbuşeşte în Dunăre!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gălăţenii riscă să rămână fără cea mai importantă zonă de promenadă, unul dintre obiectivele turistice ale oraşului. Lipsa de profesionalism cu s-au făcut lucrările din cadrul programului ISPA, „la Elice", este principala cauză a surpării Falezei.

Pericolul în care se află Faleza Dunării creşte pe zi ce trece.

Faptul că, în orice moment, terenul din dreptul Elicei ar putea să o ia la vale, nu mai surprinde pe nimeni având în vedere uriaşa groapă care abia a fost astupată.

Nenumăratele construcţii noi care solicită malul cu greutatea lor  contribuie şi ele la alunecarea terenului în Dunăre.

În urmă cu aproximativ două săptămâni, în dreptul restaurantului Libertatea, chiar lângă „Nic - Nic", malul de pământ care face diferenţa dintre faleza inferioară şi cea superioară a început să se surpe.

Despre această situaţie alarmantă, reprezentanţii Primăriei Galaţi spun că lucrările realizate de firma turcească YAPI au contribuit la prăbuşirea malului.

"Acolo este o lucrare ISPA. A fost tăiat taluzul pe diagonală, numai că tăierea s-a făcut în stil turcesc. Apoi a venit perioada ploioasă şi Dunărea a crescut foarte mult. Probabil că apa a stagnat pe undeva şi apoi s-a scurs. Din câte ştiu, nu este vreo conductă fisurată, de la care să se fi scurs apă. Cei de la Yapi au mai făcut şi alte stricăciuni, au rupt nişte cabluri electrice, dar problemele au fost remediate", a declarat Laurenţiu Jalbă, director tehnic în cadrul Primăriei Galaţi.

"Faleza o ia la vale"

Încă din luna martie a acestui an, primarul Galaţiului Dumitru Nicolae a recunoscut că problemele de pe Faleza Dunării sunt cât de poate de serioase.

Motivul invocat de Nicolae atunci a fost eroziunea pe care o produce Dunărea la bază şi faptul că această zonă a fost construită din umplutură de pământ amestecat cu moloz.

"Dacă nu se găsesc soluţii pentru stabilizarea malului, vom avea probleme greu de rezolvat. Potrivit unor investigaţii care nu au fost scoase la lumină la timp, rezultă că trebuie să consolidăm tot malul Falezei, pe o distanţă de aproximativ 10 kilometri", a declarat primarul Nicolae.

Zonă ecologică neprotejată

Zona ecologică Faleza Dunării, aşa cum a fost clasificată printr-o hotărâre a Consiliului Local, nu este deloc protejată, aşa cum trebuia să fie.

"Dacă a intervenit mâna umană este foarte grav. În loc să protejăm această zănă ecologică, mai tare o stricăm", a declarat Mihai Turcu, directorul Protecţiei mediului Galaţi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite